Споразум о међусобној коалиционој сарадњи доноси стабилност Српскоj

30.03.2018 Актуелно

Додик је рекао да странке окупљене у овој коалицији Српској желе да подаре своје најбоље кадрове и да обезбиједе стабилност, мир, потпуно уважање њених уставних права, јачање њене аутономије и побољшање свих животних и других параметара.

„Ово је коалиција за развој и за будућност, и коалиција која ће дати најбоље одговоре, као што је и до сада дала. Веома смо оптимистични, сви показатељи говоре да коалиција ужива подршку између 65 и 70 одсто јавног мњења на свим нивоима, што нам даје снагу“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Након потписивања Споразума о међусобној коалиционој сарадњи са ДНС-ом и СП-ом, лидер СНСД-а је истакао увјерење ове три политичке партије да ће заједнички однијети највећу и историјску побједу у Републици Српској.

Према његовим ријечима, потписани спораум у детаљима предвиђа и формирање међустраначких тијела која ће се бавити и усаглашавањем политика о свему ономе што је важно за Републику Српску.

„Вјерујемо да ће људи у Републици Српској препознати кохезију која овдје влада, да потписивањем споразума афирмишемо исконски захтјев српског народа за јединством и манифестујемо једиство на начин да, и поред изазова и проблема који су били на нашем путу претходних 20 година, наша коалиција никада није била доведена у питање са становишта јединства, ишли смо даље и то је гаранција да ће наше институције бити стабилне и јаке и под будућом управом ове три партије“, нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а је рекао да грађани могу бити спокојни јер им гарантује велику политички побједу коалиције СНСД-ДНС-СП, стабилну власт и очување Републике Српске у наредном времену.

„Ово је побједничка коалиција у Српској, најдуговјечнија коалиција у региону и ми смо се данас својим потписима обавезали на сарадњу која ће подразумијевати предизборно и постизборно вријеме у Републици Српској, одлучни да остваримо побједе на свим нивоима и на поједначним функицијама и кандидатурама и касније при формирању власти на различитим нивоима“, рекао је Додик.

Он је потврдио да су коалициони партнери договорили да кандидати за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске буду из СНСД-а, додавши да ће заједнички одлучити ко ће бити кандидат за предсједника Републике Српске.

„Договорили смо се да појединачно идемо на парламентарне изборе, с тим што што ћемо разговарати о томе како ћемо наступити, заједнички или посебно, на нивоу БиХ. Договорили смо се да за преостале функције, у Народној скупштини, Вијећу народа, Влади Српске, Представничком дому Парламентарне скупштине, Дому народа и Савјету министара, када дође вријеме за то, партије у складу са изборним резултатима предлажу кандидате који ће се бирати и на тај начин ћемо имати консултације око конституисања власти“, навео је Додик.

Он је рекао да су се партнери договорили и да коначан, гарантовани однос у расподјели без обзира на резултате избора за СП буде десет одсто у будућој коалицији, а за ДНС 15 одсто.

„Ово је трајно и не може се мијењати увођењем нових политичких субјетака, већ они иду на квоту партије која прави са њима споразум“, нагласио је Додик.

У Бањалуци је данас потписан Споразум о међусобној коалиционој сарадњи СНСД-а, ДНС-а и СП-а, према којем су кандидатуре на предстојећим изборима и за предсједника Републике Српске и за српског члана Предсједништва БиХ припале СНСД-у.

ПАВИЋ: СПОРАЗУМ – ОДГОВОР КОАЛИЦИЈЕ НА ДЕШАВАЊА У СРПСКОЈ И БиХ

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је данас да је потписивање Споразума о међусобној коалиционој сарадњи СНСД-а, ДНС-а и СП-а логична посљедица односа који дуже времена владају у овој коалицији, али и њен одговор на дешавања у БиХ и потезе опозиције у Републици Српској.

„Наш одговор је увијек да смо гарант стабилности власти у Републици Српској, да ћемо и убудуће бити поштоваоци Дејтонског мировног споразума и устава Републике Српске и БиХ, као и да ћемо се у будућем периоду сконцентрисати на економију и запошљавање као два највећа проблема у Српској“, рекао је Павић новинарима у Бањалуци након потписивања споразума.

Павић је нагласио да је владајућа коалиција у Српској показала да може водити рачуна о поменутим питањима, да имају снаге које то могу водити, те да је гарант томе данас испољено јединство.

„Данашњи потписи су гаранција још четири године стабилности у Републици Српској, али и борбе да БиХ буде оно што је уставом утврђено, а не оно што неки покушавају да напреве“, напоменуо је Павић.

Он је додао да су странке владајуће коалиције и до сада имале подршку грађана, а да сада очекују још више успјеха на изборима.

Павић је истакао да није приоритет шта ко добија од функција, те да се само ако су све функције усклађене добија добар резултат.

„Сада видимо како функцинонише власт на нивоу БиХ, јер нису усклађене функције на нивоу БиХ из Републике Сpпске и власт у Републици Српској“, сматра Павић.

Према његовим ријечима, битно је да коалиција добије власт на оба нивоа – у Српској и у БиХ, као и појединачне функције, а унутар себе ће знати да се договори о подјели осталих функција.

 

Архива