Шпирић: Мектић води хибридни рат против Републике Српске

22.03.2018 Актуелно

 

Шпирић је упитао Мектића зашто је себи дозволио да буде инволвиран у хибридни рат који се води против Републике Српске.

„Када Мектић говори да у Републици Српској постоје паравојска и параполиција, онда то добије међународни одјек. Добро би било да каже у име ког органа ово саопштава – Савјета министара, парламента БиХ или неког другог државног органа који је потврдио да овако нешто постоји у Српској“, рекао је Шпирић новинарима у Бањалуци и поновио да оваквих појава у Републици Српској нема.

Он је упитао гдје Мектић види опасност од аналитичара из Републике Српске када је ријеч о уставно-правном поретку БиХ и да ли је министар безбједности БиХ или извршилац послова неке стране обавјештајне службе која није наклоњена стабилности БиХ.

„Када безбједносну ситуацију у БиХ коментарише декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић, онда је то подривање уставног поретка, а када то коментарише аналитичар из Сарајева, онда је то борба за БиХ. Када то ради аналитичар Мирослав Лазански, онда је то борба против БиХ, што је нечувено“, додао је Шпирић и упитао Мектића гдје је и ко сачинио регистар непожељних организација у БиХ и гдје је верификован.

Према његовом ријечима, Мектић би морао да каже колико има људи у БиХ који су боравили у бази у Гвантанаму, колико се плаћа њихово чување и јесу ли гарант стабилности.

Шпирић каже да би било добро да Мектић одговори да ли су параџемати под контролом безбједносних агенција или је он под контролом параџемата, да ли ће глобална избјегличка криза закомпликовати безбједносне односе у БиХ, те зашто Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ нема парламентарни надзор и ко даје фалш информације о Српској.

„Није у интересу Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ да Мектић, који је уцијењен, буде на функцији министра безбједности. О каквом човјеку је ријеч довољно говори и податак да када је прелазио из полиције у обавјештајно-безбједносну агенцију Српске није прошао психо тест“, рекао је Шпирић и навео да парламент БиХ подржава Мектића у вођењу специјалног рата против Српске.

Он тврди и да је против Мектића ЦЈБ Бањалука, Станица јавне безбједности Приједор, поднио кривичу пријаву 1998. године, јер је „надгробне споменике несрпске вјере продавао каменоресцима који су их брусили да би били подигнути споменици српским борцима“.

„То је Мектићев морални лик и једино што могу јесте да му платим љекарски преглед. Надам се да ће налаз бити вјеродостојнији од дипломе о завршеном факултету, коју како тврди посједује, а још је нико није видио и да ћемо причу о њему завршити на октобарским изборима“, закључио је Шпирић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић поновио је да је званични став ове партије да је Мектић постао пријетња по безбједност Републике Српске и њен витални интерес, те да су СДС и ПДП спремне да у потпуности наруше добре односе Српске са Русијом и да овој земљи уведу санкције.

Архива