Користим свој ауторитет да се побољша положај Срба у дијеловима БиХ гдје власт чини ХДЗ

13.03.2018 Актуелно

 

Он је изразио увјерење да ће у Херцеговачко-неретванском кантону врло брзо доћи до промјена Устава у дијелу који се односи на равноправност, али да то није једини проблем у том кантону.

„Потребно је још и то формално одређење о равноправности у самом Уставу и то нико не спори. Не споре чак ни Хрвати из ХДЗ-а и напросто би требало да дође до тога“, рекао је Додик синоћ за ТВ1.

Он је истакао да је чињеница да је у Мостару отворено представништво Владе Републике Српске које тамо дјелује и да су битно побољшали положај Срба у самом Мостару.

Додик је навео да је спреман да заштити базичне интересе свих Бошњака и Хрвата, мир и стабилно друштво.

Коментаришући изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице да 4.000 повратника чека да се врати у Српску, али не може због њега, Додик је рекао да није поштено да Комарица тако прича, јер ако би се ико вратио у БиХ због Милорада Додика вратили би се Хрвати, јер они више навијају за њега него неки Срби.

Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католички цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу.

„Помагао сам да се изгради дом за старе у оквиру католичке цркве. Ја сам тај који је дао сагласност да се финансира католичка гимназија. Није фер и није поштено да он тако прича“, рекао је Додик, додајући да се сва хрватска политичка елита гнуша Комаричиних „измишљотина и подвала“.

На тврдњу Комарице аустријском „Стандарду“ да се изградња богомоља и уништене црквене имовине одвија споро због бирократије Милорада Додика који не даје дозволе, Додик је рекао да до њега није дошло да се тражи иједна дозвола за изградњу.

„Без обзира што је човјек цркве, питам га како га није срамота да то износи и наноси штету овдје свима“, рекао је Додик и подсјетио да је и за обнову џамије у Бањалуци као предсједник Владе одобрио 800.000 КМ.

Осврћући се на недавне изборе у Београду, Додик је рекао да је искористио уставно право које му је дато у Србији и гласао, да то није кршење закона и да је веома поносан што има ту могућност.

„Више је то било из потребе да покажемо да људи треба то да чине и да искористе своја права“, рекао је Додик и упитао зашто не би могао да гласа за представнике у Србији, када „Муамер Зукорлић може да гласа у Сребреници, Хрвати у Бањалуци могу да гласају за представнике у Хрватској?“.

Додик је рекао и да би волио да предсједник Србије Александар Вучић питање Републике Српске стави на дневни ред паралелно са Косовом.

„То је емотивно, политички, историјски и национално за нас исто питање“, рекао је Додик, додајући да је проблем Косова, које међународни фактор покушава да ријеши, поново враћен на дневни ред.

На питање да ли би дошао на обиљежавање дана независности БиХ, ако би бошњачки члан Предсједништва дошао на обиљежавање Дана Републике Српске, Додик је рекао да не би, док се не договори шта је то независност.

„Оног тренутка кад се постигне консензус о томе, јер она није само бошњачка него и Бошњака, и Срба и Хрвата, и када то све завршимо, тај дан спреман сам да буде дан обиљежавања“, истакао је Додик.

Осврћући се на питање језика Бошњака, Додик је рекао да покушај да се направи босански језик није одскора, јер је још аустроугарски намјесник Бењамин Калај покушао да „направи босански језик, босанску нацију, писмо“.

„Ако је БиХ састављена од два ентитета и три народа, онда у свему што се зове босански треба да буду два ентитета и три народа. А не само један. Нисам стручњак за језик, лингвиста, неке ствари знам, неке питам, али сав принцип је да не можете нешто називати босанскима а да унутра нису сви“, рекао је Додик.

Говорећи о америчким санкцијама које су му уведене, Додик је рекао да Република Српска није осјетила то што је он на црној листи, а да је њему лакше радити овако јер нема никаквих притисака од америчког амбасадора.

Предсједник Српске је истакао да није против Америке и да није довољно глуп да би био против ње.

„Нисам против, без обзира што ми се понекад не свиђа оно што они раде, као многима у свијету. Али исто тако, нисам спреман да због подаништва неким њиховим службеницима, амбасадорима који овдје долазе, то подаништво претворим у послушност“, рекао је Додик и истакао да ће се увијек супротставити и Америци и Русији ако покушају нешто да ураде мимо базичних интереса Републике Српске и њеног народа.

Архива