Постоје тенденције да странци контролишу предстојеће изборе

25.03.2018 Актуелно

 

„Тај закон није спроводив до избора, а странци би онда рекли да нема услова за спровођене избора. Ако се избори одрже, а не спроведе измијењени изборни закон, што је немогуће да до тада учињено, онда ће неко од њих тужити, а суд БиХ ће рећи да избори нису легитимни“, рекао је Додик новинарима у Требињу.

Он појашњава да странци желе ту врсту контроле, што, како каже, СНСД види.

„Разговарали смо са некима из такозваног Савеза за промјене и они су нам рекли да се од њих тражи да се по сваку цијену изборни закон изгласа“, рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а наводи да нема времена да се набави нова опрема и опреми свако гласачко мјесто за електронско гласање, од чега је, како каже, одустала и Америка и нема га нико у региону, док се БиХ напрасно у то гура како би се систем избора могао контролисати.

„Никада се није десило да се у изборној години мијењају правила. Службеници ОХР-а, америчке и британске амбасаде упорно обилазе посланике који треба да гласају за измјене закона и да направе још једну немогућу ситуацију јер знају да неће добити очекивани резултат. СНСД има капацитет да оствари најбољи историјски резултат“, рекао је Додик.

Он је истакао да је политика СНСД-а Република Српска.

„Ја јесам члан СНСД-а, али моја партија је Република Српска. Наша намјера није дестабилизација или спровођење насиља, него постављање ствари у складу са Уставом и Дејтоном“, нагласио је Додик.

Он је додао да чињеница да странци управљају цијелим системом у БиХ не може ништа добро произвести за Републику Српску.

„Нисам политичар који ће код Срба правити заблуду да БиХ може да буде држава у будућности. БиХ је територија и ништа више, састављена од два ентитетеа и три народа. Странци хоће да не постоје ентитети и народи, а да постоји само извршна власт на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да се по томе разликује од лидера ПДП-а Младена Иванића и других који су за своју функцију, како каже, били спремни да промијене карактер одлучивања у БиХ.

Додик је истакао да је коалиција СНСД-ДНС-СП најдуговјечнија на простору бивше Југославије, те да се није могло ни очекивати да дође до неких промјена на том плану.

Он је навео да се ова коалиција договара о заједничким кандидатима за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске на предстојећим изборима.

„Имамо договор да у наредних седмицу до двије завршимо ту причу која за нас није проблематична. Наш уговор ће дефинисати подршку заједничким кандидатима за ове функције“, рекао је Додик.

Он је истакао да би СНСД, ДНС и СП ишле појединачно на парламентарне изборе у Републици Српској.

„Могуће је да направимо заједничку листу или да дио коалиције буде на заједничкој листи. ДНС ће вјероватно ићи сам. СНСД то може увијек, али СНСД тражи капацитет да оствари што је могуће већи резултат за Представнички дом парламента БиХ. Тамо хоћемо да добијемо сигурних 10 посланика који ће бити у функцији Републике Српске и бити спремни да заједничком политиком одређују и политичку динамику на нивоу БиХ“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Србин након октобарских избора бити предсједавајући Савјета министара БиХ.

Архива