Пет деценија ХЕТ-а: Успјешан рад и допринос развоју Српске

25.03.2018 Актуелно

 

Хидроелектрана на Требишњици присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, те министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Додик је рекао да су Хидроелектране на Требишњици веома важан субјекат за цијелу Републику Српску који 50 година успјешно ради и доприноси цјелокупном њеном развоју, те да постоје све претпоставке да и наредних 50 година ради успјешно на добробит и регије и Српске.

– Инвестиције које ХЕТ финансира говоре о доброј перспективи и сигурној будућности компаније, Републике Српске и града Требиња – рекао је Додик и подсјетио на пројекат Горњи хоризонти који се гради у Херцеговини.

Предсједник Српске је истакао да је агилно руководсто ХЕТ-а заједно са Електропривредом и властима Српске реализовало неке од радова на овом пројекту и да се стварају услови да се изабере партнер који би могао да помогне у даљој изградњи.

– Оно што је дефинитивно наша одлука је да то остаје у власништву Републике Српске, јер нисмо спремни да дијелимо ни власништво ни сувласништво на питањима хидроелектрана са било ким. То треба да остане трајно власништво Републике и да предамо у управљање будућим генерацијама – поручио је Додик.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је да је ХЕ Требиње један, која је прије 50 година почела са радом, била не само развојни замајац источне Херцеговине, него и битан предуслов развоја других индустријских грана како у бившој Југославији, тако и данас.

Говорећи о пројекту Горњи хоризонти, Мишељић је рекао да тај пројекат има потпуно јасну концепцију захваљујућу заинтересованости и помоћи предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске.

Прије почетка свечане академије, министар Ђокић је изјавио да је за енегетски систем Српске врло значајно постојање Хидроелектрана на Требишњици и бране Гранчарево који су дали немјерљив допринос развоју Требиња и цијеле регије.

Изградња ХЕ Требиње један почела је 1958. године. Током времена систем ХЕТ-а се надограђивао, а са њим се развијао и град Требиње. Готово да нема сфере живота на југу Српске у којој свој допринос и подршку није дало управо ово предузеће.

Припремни радови обухватали су изградњу 80 километара путева са савременим коловозом, измјештање 27 километара жељезничке пруге, изградњу 147 километара далековода, четири водовода, подизање четири велика градилишта, те насеље за око 2.600 становника.

Из ХЕТ-а је саопштено да је успјешна реализација пројекта изградње бране Гранчарево и прибранске хидроелектране Требиње један, као и формирање акумулације Билећког језера, било подвиг европских размјера и доказ да је у кршу могуће градити велике хидротехничке системе.

Завршетком прве фазе изградње система Требишњица коначно је ријешен проблем плављења Поповог поља, а формирањем сталног водотока омогућено је наводњавање и интезивна пољопривредна производња на око 4.000 хектара Требињског, Мокрог и Поповог поља.

Брана Гранчарево је централни објекат система ХЕТ и у вријеме када је изграђена била је врх европског грађевинарства и умијећа.

Архива