Побједа СНСД-а потврдиће стабилност Српске

13.03.2018 Актуелно

 

Додик је навео да Србима припада мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ првих осам мјесеци након избора чланова, као и мјесто предсједавајућег Савјета министара у наредне четири године, те да ће имати прилику да нешто уради, али да ће то зависити и од других.

„Видјећу да ли ће то ићи, све зависи од других. Србима у наредне четири године припада и мјесто предсједавајућег Савјета министара и на то мјесто ће доћи неко из блока који предводи СНСД“, рекао је Додик за ТВ1.

Он је навео да му је важно да изађе на изборе јер је то најрелевантнији показатељ за сваког политичара.

„Нисам човјек који је спреман да предузме било какву мјеру која би дестабилизовала и довела до насиља. Нисам спреман ни да се плашим. Имаћу 120.000 гласова више од Младена Иванића, којем не могу помоћи ни бошњачки гласови“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се кандидовао за члана Предсједништва јер мисли да је СНСД данас најмоћнија политичка партија у Републици, али и у БиХ.

„Члан Предсједништва је по значају мања функција од предсједника Републике и предсједника Владе, али има неки симболички значај. Предсједништво уопште није орган који може било шта да уради, али би се можда могло унијети више координације у рад заједничких институција“, каже Додик.

На питање новинара да ли је тачан план да он постане члан Предсједништва, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на мјесто премијера, а мјесто члана Предсједништва преузме потпредједник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити, не може да процијени.

„Нисам сигуран да је најбоље да најјачи политички човјек из Републике Српске, а то сам ја, иде у Предсједништво, јер му тако даје на значају“, истакао је Додик.

Он је додао да зна име кандидата СНСД-а за предсједника Српске на предстојећим изборима, али да не жели да га открије док не буду завршене консултације са коалиционим партнерима.

Додик је рекао да је уобичајено да се прво разговара у оквиру СНСД-а, да се затим закључци усагласе са ставом коалиционих партнера, те да се постигне сагласност у вези са појединцем који би требало да има најбоље резултате.

Говорећи о Изборном закону, он је истакао да је заинтересован за његове озбиљне измјене које би омогућиле транспарентнији и поштенији систем одлучивања и гласања у БиХ, али да је очигледно да то није могуће.

Додик је рекао да је СНСД заинтересован и да се коначно осигура адекватан начин попуне мјеста у Дому народа која припадају Србима, као и да би реаговање ОХР-а значило враћање БиХ 20 година уназад.

„Раније је постигнут општи консензус када је ријеч о Предсједништву БиХ, али више нисам сигуран да постоји консензус у Републици Српској. Чујем да је ОХР предложио нека два модела, али ОХР не треба да се бави тиме, они треба да нестану“, истакао је Додик.

На питање да ли је „купио“ доскорашњег члана СДС-а Борислава Бојића, како тврде његови политички противници, Додик је нагласио да ако је ико био у политичком ривалству, онда су то били он и Бојић.

„То није био наш договор, али ми је драго што је то урадио. Могу да замислим колико се у себи ломио – да човјек који је годинама био у истој политичкој партији, који је учествовао у рату и био командант и један од важнијих људи на српској страни, да је одлучио да не прихвата СДС који само дјелује на релацији Маријин двор – Лукавица“,  каже Додик.

Архива