Oпозицију треба изучавати као посебан политички феномен

10.03.2018 Актуелно

 

„Они су самим начином како су се понашали на власти и у Републици Српској некада давно, па потом на локалу, а затим на нивоу БиХ показали да немају пуно кредибилитета да критикују било кога“, изјавила је Цвијановићева за „ЕуроБлиц“ коментаришући чињеницу да без обзира на све показатеље, опозиција сматра да актуелна Влада не може добити пролазну оцјену.

Наводећи да опозиција у Српској стално говори о задужењима, премијер Српске је нагласила да је Влада након свих тешких година, крај јануара дочекала са нивоом задужености од 40 одсто. „То је удио у БДП, док је за вријеме њихове власти то износило 54,6 одсто“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је садашња опозиција једина власт која је снизила пензије и да је то било за вријеме Младена Иванића.

„Тврде да није тако, али јесте, јер је коефицијент на основу којег се исплаћивала пензија износио 0,57 одсто, што значи да нису исплаћивали ни онолико колико је људима писало у рјешењима. Грађани су ти који треба да процјене да ли су имали или нису пензије за вријеме ове или оне власти и на који начин су нека друга кретања била забиљежена када је ријеч о општем стандарду“, навела је премијер Српске.

На питање колико је несарадња Владе Републике Српске и Савеза за промјене, који чини власт у Сарајеву, нанијела штете Српској, Цвијановићева је рекла да је то ненормална ситуација која је нанијела огромну штету Српској, те да кривица не лежи на републичким институцијама.

„Ми смо покушавали на безброј начина да укажемо тим људима да је важно да се договарамо о стварима које су битне за Републику Српску. Предсједник /Републике Милорад/ Додик је безброј пута сазивао састанке на којима је намјера била да се дефинишу одређене ствари које су суштински важне, али се они нису одазивали. При томе, није им било нимало мрско да одлазе на састанке које је организовао Бакир Изетбеговић“, навела је Цвијановићева.

Што се тиче Владе, каже премијер Српске, имали су само појединачне контакте, и то не претјераног интензитета и сваки пут када су покушали нешто заједно да ураде са њима, излазили су у медије и покушавали да јефтино поентирају, презентујући ту сарадњу на лажан начин.

„Радили су све што је могло да се уради да спријече да до грађана и институција Српске дођу повољна средства из међународних аранжаман и програма подршке. Показали су незрелост јер су мислили да ће тиме оштетити владајућу струкутуру у Републици Српској, не разумијевајући да раде против интереса грађана. /Министар иностраних послова у Савјету министара Игор/ Црнадак је користио сваки могући међународни форум да облати Републику Српску. Желио је да облати функционере Републике Српске, али се на крају тај рачун испостављао институцијама Српске, што показује да није дорастао функцији коју обавља“, закључила је Цвијановићева.

Архива