Ojачати процес интеграција српског народа на свим пољима

30.03.2018 Актуелно

 

„Тај процес треба још више да нас окупи и ојача у увјерењу да се боримо за исте циљеве, и ова манифестација у Зрењанину је с тим циљем“, нагласио је Додик на Академији под називом „У загрљају два завичаја“.

Он је рекао да руководства Републике Српске и Србије имају јасну политичку сарадњу.

„Морам захвалити и вама овдје у Зрењанину, Војводини и Србији који сте предано, у годинама страдања српског народа на простору БиХ гдје су Срби морали да напусте Сарајево и друга мјеста у Федерацији БиХ, увијек здушно помагали. И увијек сте у себи имали воље да помогнете Републици Српској на примјерен начин. Зато се, као предсједник Српске, дубоко захваљујем за ту несебичну помоћ. Давали сте нама и кад је вама требало“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби из Републике Српске су загледани у Србију.

„Ми волимо Србију. За нас је Србија питање нације и државе. Ми смо у БиХ зато што морамо. Ми нисмо у БиХ зато што то желимо, него смо ту угурани. Угурани смо да бисмо поново преживљавали један промашени концепт који се показао као потпуно неуспјешан“, рекао је Додик.

Он је навео да је ријеч о концепту на којем се заснивала бивша Југославија.

„То је концепт мултиетничности на начин подјеле власти какав видимо у данашњој БиХ, што је потпуни промашај. Наравно, нема нигдје ексклузивних етничких простора и сви добри људи су свугдје добродошли. Али, Срби су наивно вјеровали да је Југославија дар слободе и за Словенце, и за Хрвате, и за Албанце, Црногорце, Македонце… На крају прошлог вијека смо доживјели да смо као народ потпуно сатанизовани. Срећом, то су времена прошлости“, навео је Додик.

Осврћући се на недавну бруталну акцију полиције самопроглашеног Косова у Косовској Митровици с циљем понижења званичника Србије, Додик је рекао да је Косово духовна потреба Срба гдје год се налазили.

„Ми кад у БиХ поменемо Косово кажу нам шта се то нас тиче. О Косову увијек морамо да причамо јер је Косово духовна потреба нас Срба гдје год да се налазимо“, нагласио је Додик.

Он је истакао да државно питање Србије јесте Косово и њен територијални интегритет, али да је једно од најважнијих националних питања Србије и Република Српска.

„Има нас у Републици Српској 1.150.000 и сви живимо за добру и јаку државу Србију. Из нашег завичаја увијек смо загледани у Србију и чекамо из ње најбоље вијести“, рекао је Додик.

Архива