Новом топланом ријешен вишегодишњи проблем гријања

15.03.2018 Актуелно

Он је на сасатанку са премијером Србије Аном Брнабић нагласио да је овај пројекат потврдила и Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ тако што је одобрила кредит за градски удио улагања у нову топлану, саопштено је из Градске управе.

Радојичић је истакао да је ријеч о својеврсној потврди исправности ове инвестиције и о првом кредиту те врсте који је директним путем одобрен некој локалној заједници у БиХ.

Говорећи о актуелним градским пројектима, он је навео да ће у овој години бити покренути инфраструктурни пројекти оквирне вриједности 20 милиона КМ, те да ће Бањалука, између осталог, до краја године добити и акциони план за такозвани „Зелени град“, пројекат који се развија заједно са ЕБРД-ом.

Наглашавајући значај даљег развоја сарадње са Србијом, Радојичић је најавио могућност заједничког развоја дигиталне стратегије, у чему Србија предњачи у односу на земље окружења.

Брнабићева је истакла да је изградња нове топлане на био-масу иновативан потез и да је доласком на свечано отварање овог постројења жељела да пружи подршку и бројним предузећима из Србије која су учествовала у изградњи.

„Учешће предузећа из Србије, али и оних из Републике Српске која су радила на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама западних земаља“, нагласила је Брнабићева.

Састанку су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Архива