На Дрини не може бити НАТО граница

25.03.2018 Актуелно

 

„Наш интерес је Република Српска и српски народ, а не БиХ и ту нема компромиса“, рекао је предсједник Републике Српске.

Он је истакао да је против чланства у НАТО који је бомбардовао Србе у Републици Српској и Србији.

„Тај савез је без икаквог разлога бомбардовао Србе у Републици Српској и Србији. Каква би нација били када би онима који су нам бацали осирумашени уранијум рекли – идемо у ваш савез и шта ћете сљедеће да нам урадите и да нас понизите. Скупштине Србије и Републике Српске донијеле су одлуку о војној неутралности“, навео је Додик.

Он је рекао да је раније свако значајно питање за Републику Српску било продискутовано и у институцијама Српске, све док члан Предсједништва БиХ Младен Иванић то није промијенио.

„Одједном смо добили Стратегију спољне политике БиХ која каже да ће БиХ пратити спољну политику ЕУ. БиХ није чланица ЕУ, нема ни кандидатски статус и нема потребе да се тако одређујемо. Ми морамо да водимо неке друге политике“, рекао је Додик.

Он каже да је Иванић склон шпекулацијама и да ће рећи да нигдје не пише да ће бити уведене санкције Русији.

„Да, али то ће тражити Европа и морате пратити њихову политику. Шта ћемо ако дође до употребе Оружаних снага? Хоћемо ли да пратимо и ту врсту политике? Зар ми нисмо рекли да смо неутрални? Иванић ће доћи и рећи да је против тога да БиХ иде у НАТО, али није био спреман да гласа за то да будемо неутрални“, истакао је Додик.

Он је додао да ће се у Републици Српској о томе разговарати када Србија буде рекла да иде у НАТО.

Архива