Hису oпасност бајкери, већ „Исламска држава“ и параџемати

20.03.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да зна да су из обавјештајне службе БиХ дали налог за праћење сваког припадника ове бајкерске групе, чијим је појединцима забрањен улазак у БиХ због наводне „опасности по безбједност“.

Он је нагласио да долазак бајкера не треба оспоравати јер не постоји ниједна назнака да би они могли да угрозе безбједност.

Додик је за београдски „Ало“ рекао да се бајкери јавно показују, изазивају симпатије у градовима кроз које пролазе и да није забиљежен ниједан случај да су починили неко кривично дјело када су пролазили кроз Српску.

Он је оцијенио да приче о наводном гомилању оружја у Републици Српској представљају покушаје дискредитације Српске и њене власти, те нагласио да се у Републици Српској неће догодити хаос јер је полиција спремна да одговори на све изазове.

Додик је појаснио да Српска жели да повећа опремљеност полиције која 25 година није могла набављати наоружање због стратегије странаца који су жељели да је потпуно разоружају и развласте.

Он је подсјетио да у ФБиХ има шест фабрика оружја, а у Српској ниједна, као и да је „Исламска држава“ пријетња за цијели свијет.

Додик је рекао да су лажне и информације о постојању девет паравојних формација у Републици Српској, оцијенивши да се тим неистинама покушава добити већа међународна пажња, чак и неки облик интервенционизма.

„Лажима о паравојним организацијама у Републици Српској се скреће пажња са све већег броја повратника терориста са сиријског ратишта и више од сто параџемата и вехабијских насеља у БиХ, гдје се регрутуру терористи“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, неосновани су наводи америчких медија о томе да се у Српској гомила оружје и да је умијешана и Русија која шаље помоћ у техници и људству.

„Хоће да кажу да ћемо са 2.500 пушака за полицију напасти Америку? Руси овдје никада ништа нису тражили. Руси помажу“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су Руси оспособили Рафинерију нафте у Броду, као и да у Савјету за спровођење мира јасно истичу да су за поштивање међународног права, а у Савјету безбједности УН уложе вето.

„Они који овдје нешто траже су Американци и Запад. Они не могу да поднесу да на овом подручју постоји политичар који стално добија подршку народа и сад га треба криминализовати. То су покушали неколико пута, па им није успјело. Неки медији праве лажну слику о нестабилности и протурају приче попут оне о наводном постојању паравојних формација. То су велике лажи које служе западној пропагандној машинерији упереној против Срба и Русије“, рекао је Додик.

Он је додао да га сад оптужују да тајно набавља оружје и наоружава паравојске, а, у ствари, је ријеч о легалном опремању полиције у складу са европским стандардима.

„Морају знати да постоји легална Република Српска, одлучна да брани српски народ и институције. Промијениле су се међународне околности када је ријеч о интервенционизму“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је безбједносно-политичка ситуација у Републици Српској стабилна упркос бројним притисцима, поготово уочи предстојећих општих избора у БиХ, те навео да Република Српска има стабилне институције.

Додик је навео да су на истом фону антисрпске и антируске хистерије „неистине које износи министар безбједности БиХ Драган Мектић“ и да није случајно да је по повратку из Велике Британије „почео да прича лажи“.

„Када се виде садашњи односи Лондона и Москве јасно је да је Велике Британија овдје укључила своје капацитете да би се створила лажна слика да је ово нестабилно подручје“, указује предсједник Српске.

Коментаришуићи тврдње појединих НАТО генерала да су Срби „руски канцер за Балкан“, Додик је рекао да је просто немогуће да неки командант НАТО-а тако говори и онда послије тога дође да тражи сарадњу.

„У чему да сарађује? Ако мени не вјерују, ево нека питају народ на референдуму хоће ли у НАТО, па ће видјети да неће. Неће, јер су они лажљиви и нас Србе стално гурају на другу страну. Њихов утицај је катастрофалан за сва три народа у БиХ. Срећа је што сви народи овдје желе мир, осим неких екстремиста“, каже Додик.

На константацију да се чини да притисцима на њега Запад индиректно притиска и предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да притисци на српски корпус никада нису одвојени.

Наводећи да арбитража међународне заједнице по питању Косова није фер и да је усмјерена против интереса српског народа у цјелини, Додик је рекао да је Вучић вратио на сцену питање Косова.

„Не можете имати договор ако Србија испуњава све, а косовски Албанци ништа и ако Запад то ништа подржава, а Србију стално присиљава на нове уступке. Наравно да ниједан Србин то не може да прихвати“, наглашава Додик.

Додик је рекао да је сарадња Србије и Српске на највишем нивоу и да он и Вучић одлично сарађују, те да је Српска захвална за све што Србија и њено руководство чине за њу и народ који у њој живи.

Подсјетивши да, иако за то нема покрића ни у међународним уговорима, нити у косовском уставу, америчке дипломате као Вес Мичел траже да Косово добије војску, Додик је рекао да Република Српска право на своју војску има по Дејтонском мировном споразуму и Уставу.

„Како је могуће да неко има двоструке аршине? Ако се тражи војска Косова, сасвим је оправдано да и Република Српска треба да врати војску. Ми од Оружаних снага БиХ немамо ништа, а издвајамо 130 милиона“, рекао је Додик.

Архива