Додик: Вучић вратио ауторитет Србији

03.03.2018 Актуелно

 

Додик је нагласио да је веома важно чути оно што људи у Србији не примјећују, а што је рекла њемачки канцелар Ангела Меркел. 

„Људи овдје не примјећују када Меркелова каже – `Ми смо признали Косово, али се ништа неће десити без договора Београда и Приштина`. Знате какав је то дипломатски успјех. Знате шта је било само прије седам, осам година када се сматрало да је Косово готово“, рекао је Додик синоћ за Телевизију „Пинк“. 

Он је оцијенио да је политички ауторитет Србије након много година враћен. 

„Од Вучића тражим да на дневни ред уз Косово стави и Републику Српску. Ја га молим, без обзира да ли то може проћи у Бриселу“, рекао је Додик. 

Он је оцијенио да Србија и Република Српска „добро стоје“ и да су постале значајнији фактори него што су биле. 

„Преживјели смо ужасне притиске, изолације, деградирања, али смо данас мање упитни него прије 15 година. Србија, којој су уводили санкције, наметали јој политичку елиту, данас има политику која парира најмоћнијим силама свијета“, рекао је Додик. 

Он је истакао да Српска не ради ништа што би угрозило политику Србије, да доноси одлуке по узору на њене и да је опредијељена да је прати и када је ријеч о питању чланства у НАТО-у, што показује и одлука о војној неутралности. 

Додик је рекао да Србија у овим тешким приликама највише помаже Српској када каже да поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ и територијални интегритет и суверенитет и да цијени и воли Републику Српску. „То је сасвим довољно“, рекао је Додик. 

Он каже да је Српска донијела одлуку о војној неутралности, пратећи Србију. „Пратићемо Србију шта год да уради“, рекао је Додик, додајући да неће дозволити војну базу НАТО и границу на Дрини. 

Додик је поновио да најављиване вјежбе НАТО-а на Мањачи са осиромашеним уранијумом неће бити, што не значи да неће бити сарадње са разним странама у будућности. 

Он је истакао да је Вучић све што је преузео на себе спровео у дјело и да је ово најбољи период сарадње Србије и Републике Српске. 

Додик је нагласио да Србија никада Српској није дала никакав налог.“Ми смо сачували Републику Српску. Република Српска је незаобилазна. Наш принцип је што већа самосталност и аутономија. Да ли ће они бити паметни да то буде у оквиру БиХ, то је њихов проблем. Ако они мисле да ће нама наметнути БиХ, то је њихов проблем“, поручио је Додик. 

Говорећи о декларацији о опстанку српског народа, која треба ускоро бити представљена, Додик је навео да је то добар документ и да треба подржати напор да се направи анекс Споразума о специјалним пралелним везама. 

„Српско национално питање не може да се не гледа интегративно зато ова декларација и јесте у функцији тога да се и у појмовном смислу Срби третирају као јединствен народ у културолошком, језичком и сваком другом смислу. Неће они нама говорити ко смо ми…Странци који дођу каже ви сте `босански Срби`. Муслимане који су до 1994. године били Муслимани сада зову Бошњаци, а нас `босански Срби`. Ето, нисмо босански Срби. Ми смо Срби“, рекао је он. 

Он је навео да је Република Српска у јануару имала 40 милиона КМ веће приходе у односу на јануар 2017. године, што говори да су јавни рачуни Српске стабилизовани, великим дијелом захваљујући и сарадни са Србијом. 

Додик је навео да је Сарајеву проблематично све што долази из Србије, иако јавно говоре да је све то у реду, подсјећајући да је у Бриселу прије седам или осам година разговарао о ауто-путу према Београду и да је тражио финансијска средства за његову изградњу, али да му је речено да ништа што иде у правцу према Србији не може бити реализовано. 

„Нажалост мост Љубовија-Братунац није завршен зато што су такве процедуре. То је гранична линија испреплетене су надлажности. Оно што је требала да уради Србија је урађено, а оно мало што је требала БиХ – није. Вучић стоји иза оног што каже и тако је на свим пројектима“, каже предсједник Српске. 

Он је нагласио да је видљиво да је Србија у економској експанзији, те да је најзначајнији привредни партнер, који ради са Српском низ пројеката и захвалио Вучићу за помоћ. 

„Градимо вртиће, спортске објекте и за веома је важно за наше људе да знају да Србија мисли на нас“, каже предсједник Српске.

Архива