Додик: У овом тренутку пеко 120.000 гласова више од Иванића

01.03.2018 Актуелно

„То је неспорно, то и Младен /Иванић/ зна. У овом тренутку је више од 120.000 гласова разлике између мене и њега у моју корист. Мени је сасвим свеједно ко је с њихове стране, идем на побједу и могу поставити кога хоће. Моја побједа је неупитна. Они су побијеђени оног тренутка када су почели водити политике које нису у складу с политикама Српске и то им народ неће опростити“, рекао је Додик.

Појашњавајући зашто се одлучио на кандидатуру за члана Предсједништва БиХ, Додик је навео да је то учинио из одговорности према бирачком тијелу и Републици Српској.

„Жеља нема везе с кандидатуром. Моја кандидатура је више одговорност према партији. Странка мора да даје прве људе на индивидуалне функције. Ја се ту кандидујем због те врсте одговорности. Најрадије бих остао у Бањалуци“, истакао је за телевизију „Н1“ Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је нагласио да је СНСД-у стало да у Предсједништву БиХ спроводи политике у складу са Уставом.

„Када је ријеч о БиХ, не повлачим ниједан свој став. Ни пред једном заставом се нећу појавити ако нема заставе Републике Српске. Зашто да се не истакне застава Српске? Ови из Федерације имају лагоднији положај јер је њихова застава, застава БиХ. БиХ нема шта да се брине, она је оно што је по Уставу и ја ћу то поштовати“, рекао је Додик.

На питање новинара хоће ли долазити на посао у зграду Предсједништва БиХ уколико побиједи на изборима, Додик је одговорио да хоће онда када се буде морало, али да не мисли тамо да проводи сваки дан.

„Бићу биран у Републици Српској, примарна одговорност је Српска. Када буде требао консензус, наћи ћемо начина, или непосредним разговором, или линком, или…“, навео је Додик.

Коментаришући раније медијске наводе да би Себија Изетбеговић, супруга бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, могла да буде кандидат СДА за Предсједништво БиХ, Додик је истакао да је чуо да је она способна и оперативна жена.

„Неки су ми рекли да држи до ријечи за разлику од Бакира Изетбеговића“, додао је Додик.

Он каже да није размишљао о будућим колегама у Предсједништву БиХ.

„Може да буде ко год хоће. Жељко Комшић је лузер најобичнији. Мислим да ће Драган Човић однијети побједу. Најбоље би било да то буде он и за саму БиХ. Избор Комшића кроз спекулативне гласове само би донио нову дестабилизацију у БиХ. Комшић је показао низ неспособности. Одједном се појавио, формирао партију, сада је маргинална политичка партија. Његово сјајно вријеме је прошло давно“, рекао је Додик.

Када је ријеч о кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске, Додик је навео да је сигурно да ће то бити „један важан члан СНСД-а“.

„Нема потребе да журимо, крајем маја се дају приједлози, до тада има много времена. О том ћемо водити разговоре са коалиционим партнерима, има више људи који могу да носе ту функцију. Разговараћемо, али СНСД ће дати кандидата“, тврди Додик.

Он је истакао да је потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић један од најозбиљнијих функционера СНСД-а и да ће сигурно и на изборима, као и послије њих, бити важан члан и кандидат.

„Она је шест година водила Владу Српске, два мандата, и показала способност да стабилизује наше јавне финансије у веома тешким околностима. Данас је буџет Српске стабилан и одговара на све захтјеве и све планиране и законске обавезе. Она је, несумњиво, ту показала предан рад и веома је важан кадар СНСД-а“, каже Додик.

Он је истакао да је спекулација да ће Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, бити кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске.

Архива