Додик у Алексинцу: НАТО свјесно убијао цивиле, српску дјецу

24.03.2018 Актуелно

„Ево нас да поново обиљежимо страдање нашег народа од оних који то никада нису хтјели да престану и никада нису хтјели да признају да су то чинили“, рекао је Додик.

Он је поручио да НАТО никада није признао да су то чинили само зато „да би се вјежбали“ и да су изабрали Србију и српски народ као мету за своја тек освојена оружја, несносно уништавајући инфраструктуру, нацију и државу.

„Како опростити? Никако. Не треба никако дозволити да оде у заборав. Нема их данас, ни овдје, нити се појављују код породица које су на тако мучан начин изгубиле своје најдраже“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да они који су бомбардовали СР Југославију нису вечерас на овом скупу да кажу да им је жао.

„Испијали су виски када су видјели да су им се авиони враћали празни након изрученог терета на Србију, на српски народ. Веселили су се тим својим походима и уживали у томе што су тако моћни и јаки над једним недужним измученим народом, над једном државом коју су хтјели да униште и да је подведу под своје“, рекао је Додик.

Он је истакао да је тешко вечерас свима, а најтеже је онима који су изгубили своје најмилије.

„НАТО савез је сматрао врхунцем свог достигнућа да у два наврата бомбардује Србе, једном у Републици Српској, а други пут у Србији, да нам нанесе тако велике губитке. Они су то радили издалека. Играли су се са нама и гледали како то изгледа из својих удобних соба“, рекао је Додик.

Он каже да се НАТО умијешао у рат у БиХ на страни муслимана/Бошњака и на тај начин одредио и сам карактер рата.

„Озбиљне губитке смо претрпјели од њихове ароганције. Срби су научили да оплакују своје жртве, али нам најтеже пада ароганција са којом су нас убијали, која није престала ни данас и која је и даље присутна у неком другом облику“, рекао је Додик.

Он је истакао да се и поред тога српски народ у Републици Српској и у Србији дигао и обнавља свој национални и државни капацитет.

„Сви људи који живе данас у Србији и Републици Српској могу да се поносе слободом коју имамо, достојанством које је Србија успјела да врати у овим тешким годинама и тиме што је државно руководство Србију смјестило на мјесто на којем је сада у региону, а то је најмоћнија, најснажнија и одлучујућа земља бивше Југославије“, каже Додик.

Он је поручио да је Југославија била историјска заблуда у којој су Срби дали своју државу на почетку 20. вијека, а на крају тог истог вијека их је НАТО бомбардовао.

„Данас Срби желе да се укључе у све цивилизацијске токове. Данас желимо да развијамо нашу слободу и да је бранимо“, рекао је Додик и додао да је за Србе слобода увијек значила државу.

Он каже да Србија данас сигурно може бити поносна чињеницом да опоравља своју економију.

„Има проблема, али не можемо очекивати да се сви проблеми ријеше одједном и да нестану. Носити са собом терет страдања, рушења и губитака најмилијих, дигнути се, радити и градити своју домовину само може народ који има у себи достојанство и порив за слободом“, истакао је Додик.

Он је нагласио да српски народ, који је увијек цијенио друге, не може и не треба никада да опрости што их је НАТО, како каже, цинично бомбардовао из даљине и нанио велике губитке.

„Морамо се окупити око онога што данас Србија јесте. Република Српска је загледана у снагу Србије и захвална руководству Србије и предсједнику Александру Вучићу што гради од Србије стабилну и најјачу регионалну земљу. Само на тај начин и ми у Републици Српској видимо нашу слободу и нашу снагу“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска увјерена у своје слободарске дане, свој опстанак и све већу политичку, културну, образовну и сваку другу националну интеграцију са Србијом.

У Алексинцу, граду великог страдања током НАТО агресије 1999. године, одржана је државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомардовања.

Алексинац је у току агресије бомбардован у два наврата. Најтеже бомбардовање десило се 5. априла 1999. године када су у 21.35 часова са седам пројектила погођене двије централне градске улице. Погинуло је 11 грађана, а 50 је повријеђено. Уништено је 700 стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Алексинац је поново бомбардован у ноћи 27. на 28. мај 1999. Од посљедица овог бомбардовања погинуло је троје људи.

Напади НАТО авијације почели су на данашњи дан прије 19 година. Трајали су 11 недеља и у њима је, према процјенама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи.

У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Одлука о бомбардовању тадашње Савезне Републике Југославије донесена је, први пут у историји, без одобрења Савјета безбједности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Архива