Додик: Српска жели што већу аутономију

15.03.2018 Актуелно
 
„То није нејасан нити нефер политички циљ“, изјавио је Додик и додао да ако Република Српска оствари циљ, нема намјеру излазити из БиХ. 
 
Додик је за данашњи загребачки „Вечерњи лист“, издање за БиХ, истакао да будућност свих људи који живе у БиХ треба бити усмјерена према миру. 
 
„Боље и овакав тежак живот живјети, него ући у хаос. Хаос и насиље неће ништа ријешити. Али, политички процеси и разумијевање могу поправити ствари“, констатовао је предсједник Српске. 
 
Према његовим ријечима, фер је да се Хрвати осјећају своји на своме, што би им гарантовао трећи ентитет. 
 
„Зашто то Хрвати немају, треба јасно рећи, криви су тадашњи хрватски представници. Прије свега из Загреба. Из мени неразумљивих разлога пристали су интегрисати се у нешто што је данас Хрватима у БиХ велики проблем“, оцијенио је Додик. 
 
Он је изразио захвалност тадашњим представницима Републике Српске што су имали храбрости и упорности ствари довести до краја. 
 
„Када је Република Српска у Женеви постала фактор међународног разумијевања, као темељ за Дејтонски споразум, ствар је била ријешена. Ми смо легитимни“, констатовао је Додик. 
 
Оцијенивши да би трећи, хрватски ентитет, који би имао иста права као сад Република Српска и Федерација БиХ, јасно ојачао хрватску позицију, Додик је поручио да Република Српска не може бити дио никавих трансформација нити дио хрватских права. 
 
„Не бих био против било кога. Тврдим како би то допринијело стабилизовању БиХ. Добили бисмо три јасна центра одлучивања која ионако морају градити компромис. Сви би се осјећали своји на своме“, рекао је Додик. 
 
Предсједник Српске сматра да, уколико ствари остану какве јесу, Хрвати у наредних неколико изборних циклуса неће бити фактор, а „то значи ни да овакве БиХ нема без једног конститутивног народа“. 
 
Он је поновио раније изјаве да са хрватским чланом Предсједништва БиХ и лидером ХДЗ Драганом Човићем никада није радио ништа уперено против БиХ и Бошњака. 
 
„Али, тачно је да смо зауставили доста процеса који су били на штету Срба и Хрвата“, нагласио је Додик. 
 
Говорећи о својим сусретима са предсједником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да му је част сусрести се са њим, као и са свим важним људима. 
 
„Несумњиво је Путин један од најважнијих људи свијета. И сада једна мала Република Српска преко мене има могућност сусрести се са тим човјеком. Не разумијем зашто бих ја то одбио“, закључио је Додик. /к

Архива