Додик: Косово је уз БиХ доказ пропалих покушаја Запада

27.03.2018 Актуелно

 

Гледајући јучерашње сцене са сјевера Космета, Додик је, каже, осјетио огорчење. Сматра да је циљ хапшења Марка Ђурића застрашивање Срба и покушај њиховог понижења, али и понижења Србије.

Посљедње сцене насиља на Космету резултат су још једног неријешеног питања које је остало иза једне од, како истиче предсједник Републике, „ујдурми“ међународне заједнице на Балкану. Западне силе су, истиче, злоупотребиле повјерење које су им Срби дали и тако битно угрозиле преговарачки процес.

Косово је, тврди, уз БиХ доказ пропалих покушаја Запада.

„Чињеница да пет земаља Европске уније није признало Косово, чињеница је да ЕУ дјелује на принципу консензуса и поставља се питање како ЕУ може да проводи политику на Косову, ако пет земаља није признало ту политику, нарушавају се и нека правила ЕУ“, истакао је Додик.

Систем дуплих стандарда које примјењује Запад, тврди Додик, мора бити прекинут и Србија је у позицији када тај стандард може да прекине. Чињеница је, истиче, да прича о Косову није завршена, али и да је Србија успјела то питање да врати на дневни ред.

И у БиХ је, како наводи, међународна заједница манипулисала постигнутим компромисима и наметала своја рјешења супротна Дејтону. Додик понавља да су ентитети субјекат државности, а садашња структура то је, истиче, покушала окренути.

„До уласка ове гарнитуре из Републике Српске, предвођене Младеном Иванићем и осталима из СДС-а, готово у правилу, без обзира из које политичке партије били, ми смо се окупљали и имали јединствен став, а сада то није тако“, додао је Додик.

Истиче и да највећа опасност Српској пријети од њених актуелних представника у заједничким институцијама. Наводи примјер приче о паравојним формацијама која траје већ два мјесеца и током које, каже, они који је форсирају нису успјели наћи ниједно име које је дио тих структура. Уз све, каже, постојала је и намјера за проблематизовање опремања редова МУП-а Српске.

„Полицајац је одраз државе, његова опремљеност, обученост, ситуираност, и он мора да има адекватно оружје да може да одговори на сваком мјесту. Ништа друго не радимо, него оно што је у Европи сасвим нормално, а нападнути смо као да се припремамо да нападнемо НАТО савез“, казао је предсједник Српске.

Додик је поновио да неће дозволити одржавање војне вјежбе на Мањачи на којој би се користили авиони НАТО-а који носе осиромашени уранијум. Тврди, да не постоји повјерење за тако нешто, али и да има доказ да је извршена контрола аеродрома у Лакташима, са кога би полијетали авиони, упркос ранијем демантију информација о потенцијалној вјежби.

Од предсједника Србије је, каже, тражио да се током финалних разговора о питању Косова помене питање Републике Српске која, нкако аводи, није задовољна својим положајем унутар БиХ.

„Република Српска је постала себе свјесна и вратила је своје достојанство. Јасно говоримо да немамо љубав за БиХ, овдје смо само зато што морамо“, навео је Додик.

Истакао је и да представници СНСД-а неће дати подршку Изборном закону, који би подразумијевао увођење камера на биралишта, скенера и дигитализацију процеса, јер је, сматра, то план странаца за контролу изборног процеса.

СНСД ће учинити све да та идеја не прође, наводи Додик и наглашава, да је неопходно сјести и разговором доћи до новог Изборног закона који би обезбиједио транспарентност изборног процеса.

Архива