Додик: Идем у Сарајево да покушам да откочим развој Српске

16.03.2018 Актуелно

 

„Мени је приоритет Република Српска. Не идем тамо због Босне, ја идем тамо због Републике Српске“, рекао је Додик за телевизију „Пинк“.

Додик, који је и лидер СНСД-а, најавио је да ће већ ове седмице имати разговоре са коалиционим партнерима о томе, како би окупили ширу коалицију која ће обезбиједити побједу.

Он је напоменуо да, иако све анкете говоре да је побједа неприкосновена, треба бити опрезан и позвао све своје чланове партије, коалиционе чланове и симпатизере да се окупе.

„Овај пут побједа мора бити велика. Сад на изборима побјеђује Република Српска – ако имамо снажну политичку подршку, онда можемо да изнесемо нашу борбу са међународним фактором који је против Републике Српске, али и са БиХ поготово“, рекао је Додик.

Он је објаснио да лидер СДА Бакир Изетбеговић неће моћи да буде у новом саставу Предсједништва БиХ, јер је већ био два пута, истакавши да он није био посебан проблем, него представници Срба у Сарајеву који су му попуштали.

„Проблем је што су се наше политике, условно наши људи, прилагођавали њима. Имате готово немогућу ситуацију гдје су Срби заузели српска мјеста, а на заједничком нивоу раде против Републике Српске“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, они су током двије и по године зауставили све финансијске аранжмане Републике Српске у износу од 710 милиона КМ који су морали да иду преко органа БиХ, само зато да Српска не би добијала новац.

„Они су из тог разлога почели да говоре како је овде лоше, како Република не ваља. То наравно, одговара Бакиру Изетбеговићу. Онда су ушли у хајку како имамо паравојну организацију, што је потпуно нетачно. Тамо су, нажалост, сви Мектићи“, рекао је Додик.

Предсједник Републике истакао је Српска по свим документима и законима има право на полицију опремљену по стандардима у Европи, што подразумијева и адекватно наоружање.

Додик је рекао да, према закону и европским стандардима, сваки полицијац треба да има пушку, адекватну униформу, наоружање и довољно муниције како би могао да се брани у сваком нападу терористе или било кога другог.

„Бранићемо се и нећемо дозволити никада више да нам се десе скупљања и ликвидација, као што су некада прије радили, а на то имамо легитимно право“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска „из разлога – сатанизације, изолације и много чега другог, и аранжмана који су потписани“ разоружана, а све њене фабрике намјенске индустрије уништене, док у муслиманском и хрватском дијелу БиХ постоји чак шест фабрика оружја.

Према његовим ријечима, према једном од аранжмана у Дејтонском мировном споразуму, у Републици Српској 10 полицајаца може да има једну пушку, што је огроман ризик приликом евентуалног напада на неку полицијску станицу.

„Имамо право на то /наоружавање и опремање полиције/, ми смо то набавили веома транспаретно и видљиво, за то је потребно чак и да Сарајево да дозволе, и одједном се јавља проблем. Сад испаде да не знам шта се овде дешава“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је улазак Републике Српске и сјевера Косова и Метохије у састав Србије „можда рјешење да се не понизе Срби скроз“.

„Мислим да треба да се на ту тему отворе разговори. Не мора да буде рата, може политички да се то ријеши“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да више нико не може да понизи Србију, јер „Србија има јаку, аутентничну, снажну политику“.

„Консталација међународних односа каква је данас, не може више да продукује политику Србије, која би била понижавајућа. Према томе, ово што /предсједник Србије Александар/ Вучић ради са становишта одбране државних интереса то је пут којим треба да се ради“, рекао је Додик.

Подсјетивши на своје дугогодишње искуство предсједника, Додик је указао да је највећи проблем свих политичара на овом простору, што прећуте када им дође саговорник и каже неугодну ствар.

„Вучић није прећутао. Рекао је: `не можете нас понижавати, можемо разговарати, важни сте, али покажите ми иједан папир гдје има војска Косова и ја ћу онда разговарати на други начин, али нема ниједан`“, рекао је Додик.

Он је истакао да је то аргументација коју странци морају да разумију и указао да је тако и у Републици Српској.

„Код нас можда има једна ствар које сам се држао до скора – пошто смо мали, игноришу нас, санкционишу, сатанизују и свашта нешто раде и пошто нисмо баш у могућности да се међународно одбранимо као међународно призната држава, мада имамо све елементе државе, ми смо морали да галамимио, да би се чули“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је тако Српска у политици можда била гласнија него што је требало, али, у сваком случају, то је начин на који буде примијећена.

„А, ако нас не примјећују, онда ће направити рјешење која они хоће“, закључио је Додик.

Архива