Додик и Цвијановић у Линцу са представницима дијаспоре

23.03.2018 Актуелно

 

Послије посјете српској православној цркви Свети Василије Острошки чудотворац у Линцу, предсједник и премијерка говорили су присутним чалaновима дијаспоре о тренутној актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и планираним развојним пројeктима.

Овом приликом предсједник Додик и предсједница Цвијановић састали су се и са привредницима из Линца члановима дијаспоре поријеклом из Републике Српске са којима је разговарано о успостављању конкретне привредне сарадње између домаћих привредника и подршке коју по питању успостављања економске сарадње може да пружи дијаспора.

На састанцима је исказана спремност да се уз подршку дијаспоре допринесе промоцији привредних и туристичких потенцијала Српске као и предузимању конкретних привредних активности.

Присутнима су се обратили протојереј ставрофор Драган Мићић и шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Наведени сусрети и састанци усљедили су након Форума за дијаспору који је одржан крајем фебруара у Бањалуци с намјером да се успостави системски начин за јачање привредне и културно-научне сарадње Републике Срспке и српског народа у расијању.

На првом Форуму српске дијаспоре у Бањалуци окупили су се угледни универзитетски професори, научни и културни радници, привредници, студенти и представници Српске православне цркве из 20 земаља свијета.

Састанке и дружењe у Линцу организовала је Српска православна парохија у Линцу, а присуствовали су и представници културно – умјетничких друштава, клубова који његују и баштине традицију нашег народа, наводи се у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Архива