Додик: 26 година од злочина за који нико није одговарао

26.03.2018 Актуелно

 

„Нама је јасно да у БиХ нема правде за Србе јер да је има, до сада би неко одговарао за злочин који је овдје учињен. Ово је егзактан примјер злочина над недужним цивилима у којем су људи нападнути и убијени у својим кућама, убијене су читаве породице“, рекао је Додик новинарима у Сијековцу након полагања вијенаца на спомен-плочу за недужно страдале цивиле.

Додик је истакао да су 26. марта 1992. године у Сијековцу страдали цивили који су до тада слободно живјели у својим кућама, нису никога дирали, а овдје није била ниједна српска војна или паравојна јединица.

„Овдје су војници ушли са оружјем на немоћно и ненаоружано становништво, побили их, запалили куће и тиме показали шта Србе чека у рату који им је наметнут у БиХ у условима када су муслимани и Хрвати донијели одлуку да БиХ отцијепе од бивше Југославије, што Срби нису хтјели“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да је ово један од првих масовнијих злочина у БиХ, те да је након убиства свата у Сарајеву, ово била јасна порука Србима да се морају организовати.

Он је додао да су Срби 12. маја 1992. године формирали Војску Републике Српске и бранили своја огњишта да не би сви страдали, као што су у Сијековцу страдали Зечевићи и друге породице.

„БиХ не смије да буде српска заблуда и да јој се даје снага коју неки покушавају да јој дају. Једину снагу коју треба да градимо и дајемо јесте снага српском народу и Републици Српској“, рекао је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска је слободна да у њој живе и други, али Српска је одраз воље српског народа, што ће и остати.

„Не желимо никога да вријеђамо и без обзира што нас хришћанска вјера томе учи веома је тешко опростити злочине који су почињени на овај начин, када се убијају старци, дјеца, младићи, ненаоружани цивили који никоме нису били криви ни за шта“, истакао је Додик.

Он је поручио да се то не може опростити, јер то нема везе са људскошћу и са цивилизацијом.

„Онај ко скрива овакве злочине, а БиХ их скрива, не може да буде мјесто у које ми имамо повјерења“, нагласио је Додик.

Вијенце на спомен-плочу погинулима положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегације Народне скупштине, Владе, Борачке организације Републике Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегација удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници општина Брод и Шамац, као и родбина настрадалих.

Полагању вијенаца претходили су света литургија у Цркви Свете великомученице Огњене Марије и парастос свим невино убијеним Сијековчанима.

Архива