Цвијановић: Српска стално напредује, а тврдње ПДП-а губе сваки смисао

09.03.2018 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише тврдње ПДП-а да је од 2007. године укупан дуг Републике Српске готово удвостручен и да је порастао на 5,8 милијарди КМ, Цвијановићева је рекла да њихова прича о садашњој задужености Српске губи смисао ако се узме у обзир податак да је за вријеме њихове власти удио дуга у БДП-у износио 54,6 одсто, а да је на крају јануара ове године био на нивоу од 40 одсто.

„О односу према пензионерима, такође, не треба много расправљати јер је Влада на чијем челу је био њихов лидер Младен Иванић једина влада у историји Републике Српске која је смањивала пензије и исплаћивала их по коефицијенту од 0,57 одсто. Наш однос је сасвим другачији и то смо и показали обезбјеђујући континуиран и постепен раст пензија, а преводећи њихову исплату на трезорски систем обезбиједили смо њихову апсолутну извјесност и редовност“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је опредјељење Владе да се са повећањем настави и у будућем периоду и да то очито брине ПДП, а посебно их брине што се финансијска слика Републике знатно поправила упркос њиховим напорима да јој са нивоа БиХ блокирају сва средства.

„Што се тиче наводне бриге ПДП-а за финансијску самосталност Републике Српске, морам их подсјетити да су они ти који су нарушили фискалну сувереност и финансијску аутономности Српске онда кад су одлучили да се из индиректних прихода прво намире институције БиХ, па тек онда оно што остане да се дијели између ентитета и тиме су јасно показали колико су им неважни сви они који зависе од буџета Републике Српске“, нагласила је предсједник Владе Републике Српске.

Што се тиче коментара ПДП-а у вези са њеним састанком са представницима ММФ-ом, Цвијановићева им је предложила да „нађу неког способнијег да се о том питању сљедећи пут огласи“.

„Мени преостаје једино да их подсјетим да је и поред њиховог наклапања да Српска не може преживјети без ММФ, Српска не само преживјела без ММФ-а, јер су у задње двије године повучене тек двије транше, већ и да стално напредује и редовно сервисира све своје обавезе, уз то уводи и нова права и давања, што очито фрустрира ПДП“, навела је Цвијановићева.

Архива