Цвијановић: Странци воде акцију спашавања Младена Иванића

31.03.2018 Актуелно

 

„Република свјесна себе, својих потенцијала, Република са очуваним надлежностима, са јасним ставом у Сарајеву, али и усмјерена на стварање све бољих претпоставки за живот наших грађана. Иако су прављене разне спекулације претходних мјесеци, никад није било упитно да ли ћемо наступити заједно на изборима, јер су међу нама ствари јасно послагане. Вјерујем у убједљиву побједу наше коалиције“, истакла је Цвијановићева у интервјуу СРНИ.

Она је нагласила да је Република Српска изашла из кризе, да је Влада обезбиједила потпуну ажурност у извршењу буџетских обавеза, узела у обзир захтјеве свих социјалних партнера и кренула у извршење свих договорених активности.

„Нисмо смањивали, нити укидали било какава права, већ смо их повећавали и надограђивали. Ствари теку онако како смо планирали, и све то смо успјели упркос финансијској блокади од сарајевске власти у којој су учествовали СДС, ПДП и НДП, али и штетним политичким одлукама овог тројца. Кад су видјели да улазимо у фазу потпуне стабилности и кад им је пропала намјера да финансијски девастирају Републику Српску, онда су људи из Савеза за промјене /СзП/ кренули у свјесно креирање лажне слике о милитаризацији Републике и правојним формацијама“, нагласила је премијер Српске.

На питање да прокоментарише тврдње кандидата СзП за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да изборе почиње на бази од 317.000 гласова које је остварио на претходним изборима, Цвијановићева је оцијенила да се та база поприлично истопила, и то најмање за 100.000 гласова.

„Анкете, које Иванић наводно не чита, показују да он за предсједником /Милорадом/ Додиком заостаје преко 120.000 гласова. Он је, у суштини, ипак, уникат политичар и то не само по томе што је у мање од четири године успио да изневјери своје и српске и бошњачке гласаче, већ и по покушајима да води личну кампању одвајањем и од своје партије, али и других партија из блока којем припада. Та кампања по принципу ‘излованог очуваног појединца’ у мору промашених политичких ликова из његовог окружења је помало и смијешна“, навела је Цвијановићева.

Она је у интревјуу СРНИ упозорила да „Иванић није синоним за стабилност, већ за нечињење и бјежање од одговорности“.

„Патетична је његова прича о томе како се он не слаже с тим да амбасадори БиХ неовлаштено отварају пошту, ‘млате’ ратним заставама БиХ по свјетским престоницама, гласају мимо инструкције по међународним организацијама, али да им наводно ништа не може, као и она да је зауставио британску резолуцију о геноциду. Да није било власти у Србији и адекватне реакције Русије у Савјету безбједности, сви бисмо ми, поред Иванића живог и здравог, добили печат на челу“, констатовала је премијер Српске.

Цвијановићева је нагласила да су „у акцију спашавања Младена Иванића активно укључени и странци који не престају да смишљају планове како да осујете предсједника Милорада Додика да дође у Предсједништво БиХ“.

Говорећи о Стратегији спољне политике БиХ, Цвијановићева је оцијенила да се Иванић узалуд правда.

„Доношење Стратегије спољне политике БиХ без консултовања институција Републике Српске била је озбиљна грешка. Ако је то исправан метод, питам га зашто је онда 2003. године кад је био министар иностраних послова тражио да се проведе широка расправа уз консултовање свих институција, а овај пут је то избјегао“, рекла је Цвијановићева.

Када Иванић поставља питање зашто је кадар СНСД-а промијенио став у вези са НАТО путем БиХ, каже Цвијановићева, онда га треба подсјетити да је наступила нова политичка и правна чињеница која се огледа кроз резолуцију Народне скупштине Републике Српске о неутралности, коју је Иванић игнорисао прихвативши формулацију да постоји широки консензус о кретању ка НАТО.

„У међувремену, а ту говорим о временском размаку дужем и од десет година, наступила је још једна чињеница, која је и довела до те резолуције, а то је да су судови стављени у функцију отимања имовине од Републике и преношење на ниво БиХ да би се активирао Акциони план за чланство у НАТО. То још нигдје, ни у једној земљи није забиљежено, да судови пресуђују да би се активирао неки политички или војни процес о којем у свакој нормалној земљи одлуке доносе институције и грађани путем демократских метода.

Али, у БиХ смо видјели и да се тужилаштва и судови користе и онда кад треба саслушавати народне посланике у Народној скупштини Републике Српске или посланике у Парламентарној скупштини БиХ због тога што за нешто јесу или нису гласали. Саслушавани су и директори агенција, као, на примјер Агенције за статистику, онда кад треба извршити притисак да се признају нетачни резултати пописа“, подсјетила је Цвијановићева.

Поврх свега, нагласила је премијер Српске, политичка чињеница је и то да је Србија дефинисала позицију неутралности, а сви политички субјекти у Републици Српској рекли су да то треба пратити и с тога се поставља питање зашто Иванић једно прича, а друго ради.

На питање да прокоментарише најаву предсједника НДП-а Дагана Чавића да ће је тужити због изјава на његов рачун, Цвијановићева је рекла да му неће бити први пут да је тужи, те да је то право сваког грађанина.

„Кад им се каже оно што не годи њиховом уху, онда је то ‘простачки језик који не приличи једној дами’, а кад они износе вулгарности на мој рачун, онда им то, ваљда, приличи. Чавићева изјава да ја својим квалификацијама угрожавам безбједност њега и његове породице је најобичнија глупост. Али, пошто се ја, за разлику од њега и његових компањона, не бавим туђим породицама, могу да упутим извињење члановима његове, као што бих то учинила и кад је ријеч о свакој другој породици, ако сматрају да им причињавам било какву неугодност.

А, што се тиче Чавића лично, могу једино да му поручим да је подршка грађана једина мјера нашег рада као политичара. Успут, не мислим да бившем предсједнику Републике приличи да уноси звучнике у скупштину, дува у пиштаљке или глуми бунтовника“, истакла је Цвијановићева у интревјуу СРНИ.

Архива