Цвијановић: „Еко-топлане“ важан пројекат завршен у рекордном врмену

15.03.2018 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да је проблем гријања у Бањалуци била ноћна мора и за Градску управу и за републичке институције, те да је ово храбар пројекат и да је задовољна што је Влада могла да допринесе и у финансијском смислу и кроз процедуралне поступке.

„Ово није рјешавање локалног проблема, нити је ово локални пројекат. Ово је републички пројекат који има и регионалну и европску димензију“, рекла је она на конференцији „Енергетска сувереност – Бањалука као регионални центар“, на којој је свечано промовисано новоизграђено бањалучко предузеће „Еко-топлане“.

Цвијановићева је објаснила да су „Еко-топлане“ републички пројекат јер се поред грађана у Бањалуци и привредних субјеката, који су у фокусу интересовања и чији се проблем желио ријешити, морало водити рачуна и о многим другим стварима.

Према њеним ријечима, у Бањалуци је сједиште републичких институција, огромна концентрација студената, студентски домови, као и да је то град који треба да буде показатељ и другим срединама како треба да се живи.

„Овдје треба да покрећемо модернизацију нашег друштва и кроз овај пројекат смо се уклопили у оно што јесу наши циљеви“, поручила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је завршен добар посао, што ће Српска моћи да покаже Бањалуку као способну, капацитирану и спремну да сарађује и интегрише много субјеката потребних за рјешавање овако важних питања.

„Оно што сам научила претходних година је и то да када улазите равнодушно у неки пројекат, онда је он сам по себи осуђен на пропаст. Када улазите са пуно страха и пуно упитника и кад осјећате да сте константно под притиском и да сте стално на провјери јавности због нечега, онда то мора да успије, зато што се онда ангажујете на посебан и другачији начин“, истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је нагласила да је овај пројекат реализован због грађана и због Републике Српске, као и да се покаже да када заједно функционишу локални и републички ниво, пословна заједница, институти и универзитети, те када постоји подршка Србије, све може да буде и лако и ефикасно.

Радојичић: Нова топлана важан корак у новој фази развоја града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да изградња нове топлане на био-масу у Бањалуци представља важан корак у новој фази развоја града, а који подразумијева „паметни град, зелени град и град са повољним пословним окружењем“.

Радојичић вјерује да је Бањалука кроз партнерство у овом пројекту увјерила пословну заједницу у БиХ, Србији и региону да у Бањалуци имају партнера и да са Бањалуком могу да раде на иновативним рјешењима.

„Због грађана Бањалуке смо овдје. У граду Бањалука, гдје сезона гријања траје шест мјесеци, гријање не смије бити угрожено. Због оних који су корисници даљинског гријања, а то је више од 20.000 корисника, морали смо ријешити овај проблем“, рекао је Радојичић на конференцији „Енергетска сувереност – Бањалука као регионални центар“, на којој се свечано промовише новоизграђено бањалучко предузеће „Еко-топлане“.

Он је навео да је други разлог реализације пројекта то да остали грађани који нису корисници, а којих је више од првих, не смију бити таоци неуспјешног система у којем се повећавао финансијски проблем до нивоа да је угрожавао јавне финансије града и могао је да блокира остале пројекте.

„Дошли смо до модела и пројекта који је наш партнер – Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ прогласила као `први, иновативан и зелен`. Први јер смо прва локална заједница којој је ЕБРД директно пласирала кредит, иновативан јер смо морали ријешити све правне, техничке и финансијске аспекте у само годину дана, а зелен јер је ријеч о примјени савремених технологија“, навео је Радојичић.

Он је захвалио Влади Републике Српске која је посредством ресорних министарстава и јавних предузећа и установа омогућила да пројекат буде што прије реализован, ЕБРД-у на студији, анализи и подршци пројекту, партнеру у послу компанији „ИЕЕ“, као и осталим партнерима.

Радојичић је посебно захвалио делегацији Владе Србије, коју предводи премијер Ана Брнабић, што су данас дошли и подржали отварање нове „Еко-топлане“.

Архива