Цвијановић – Брнабић: Што прије ставити у функцију мост Братунац-Љубовија

15.03.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла да ју је на данашњем састанку у Бањалуци, којем је присутвовао и предсједник Српске Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић упознала да ће се током априла водити интензивни завршни разговори између БиХ и Србије о граничном прелазу и његовој категоризацији.

„О томе смо разговарали и данас с обзиром на то да су ту рађени велики захвати, изградња моста и пратеће инфраструктуре, а цијенећи потребу становништва и Србије и Српске то је дефинитивно приоритет“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да су данас започети разговори о заједничким пројектима у областима у којима до сада сарадња Србије и Српске није била толико видљива, као што је то област енергетике.

„Једна од тема која долази на дневни ред је заједничка сарадња и активности у сектору енергетике, гдје постоји огромна шанса и потенцијал у оквиру програма развоја Подриња, који смо давно дефинисали са Србијом. Полако попуњавамо тај простор различитим туристичким интегрисаним цјелинама, развојем инфраструктуре и привредним активностима које све више попримају прекогранични карактер“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да остаје потреба да се то попуни важним стратешким енергетским објектима.

Премијер Српске је нагласила да је сарадња Србије и Српске у претходном периоду показала највише домете.

„Ми смо опредијељени да на тај начин наставимо да сарађујемо и да наше институције дефинишу заједничке пројекте. Овакви састанци су увијек добра прилика да се размијене одређене информације које се односе на укупно стање у друштву, што смо урадили и данас“, додала је Цвијановићева.

Она је овом приликом изразила захвалност Владе Републике Српске Србији што је препознала потребу чврстог комуникационог повезивања са Српском и што су у томе до сада учествовали на различите начине кроз подршку значајним пројектима у општинама Српске.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић истакла је да Српску и Србију вежу специјалне везе, те да Србија осјећа све већу блискост са Српском.

„Изузетно ми је драго да, захваљујући фискалним реформама и фискалној дисциплини, као и макроекономској стабилности, коју је претходна Влада на челу са данашњим предсједником Србије Александром Вучићем успјела да имплементира, данас имамо снажан и стабилан буџет и да смо у могућности да помогнемо Републици Српској, општинама и грађанима са свим фантастичним пројектима које Српска има“, рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да јој је драго да види стабилност у Републици Српској, брзо усвајање и спровођење пројеката.

„Надам се да ће то бити будућност за нас, што више заједничких пројеката и што више великих пројеката. У том смислу један од тренутних приоритета је да отворимо гранични прелаз и пустимо у рад мост Љубовија-Братунац“, навела је Брнабићева.

Према њеним ријечима, приоритет је наставак разговора о новим енергетским пројектима, коју су, прије свега, добри за заједничке инвестиције двије земље, за већу енергетску сигурност, стабилност и независност, за бруто домаћи производ, као и за грађевинске компаније.

„То су ствари о којима ћемо почети да разговарамо у априлу због чега су данас са мном и два министра да би што прије почели преговоре“, рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да јој је задовољство што као предсједник Владе Србије може да буде у Бањалуци и да Републици Српској пружи сву могућу подршку.

Архива