Вучићева посјета Загребу добра прилика да се ријеше многа питања

12.02.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да Вучић овом посјетом показује да Србија има капацитет и способност за разговоре и договоре по многим питањима. 

„Очигледно је да атмосфера која се прави у Хрватској око ове посјете није примјерена, али то управо говори о значају који Вучић као предсједник Србије има у регионалној стабилизацији и добрим односима“, рекао је Додик. 

Додик је оцијенио да су многа питања из прошлости веома тешка, у односима између Срба и Хрвата, али да ову посјету треба искористити као нову прилику да се успоставе сигурни и добри односи у будућности који би гарантовали безбједност и мир за оба народа и све три државе. 

Према његовим ријечима, Срби имају двије државе – Србију и Републику Српску, Хрвати имају Хрватску и то је нови историјски контекст који је донио распад бивше Југославије. 

„Желим успјех Вучићу у разговорима. Он је позван да својим кредибилитетом представља не само Србију, него и да разговара о свим питањима између Срба и Хрвата“, рекао је Додик. 

Говорећи о могућем безбједносном ризику током Вучићеве посјете Хрватској, Додик је рекао да тај ризик увијек у неком смислу постоји, али да не вјерује да би могло нешто да се догоди што би угрозило ову посјету. 

„Знајући Вучића, то сигурно њега не би спријечило да оде у посјету“, рекао је предсједник Српске. 

Подсјећајући на неугодно искуство у Сребреници, Додик је рекао да институције БиХ крију оне који су тада покушали убиство Вучића. 

„Институције БиХ и њихови политички ментори, прије свега бошњачки, а дијелом и ови из Савеза за промјене, из српског народа, скривају починиоце мада је то све јасно, шта они чине и раде. То је свакако опасно за све будуће догађаје, али вјерујем да ће Хрватска, а и Србија, водити рачуна о безбједности саме посјете“, закључио је предсједник Републике Српске.

Архива