Tреба тежити међусобном уважавању и очувању мира и стабилности

13.02.2018 Актуелно

 

„Најважније је да влада мир. А што се тиче самог помирења то јесте племенита идеја, али не треба имати неке илузије с обзиром на историјско насљеђе, поготово на догађаје из посљедњег грађанског рата који показују да сви покушаји грађења тог помирења нису ишли у правцу стварања доброг основа за грађење повјерења међу народима у будућности“, оцијенио је Додик.

Он је за ФТВ рекао да је тешко, готово немогуће стварати помирење уз уплитање међународног фактора и уз улогу коју је одиграо Хашки трибунал.

„Хашки трибинал је за нас Србе био навијачки, није био поштен и није дао основа за помирење јер је хтио само да осуди једну страну. Са друге стране, Хрвати сада имају своју перцепцију о Хашком трибуналу у свјетлу посљедње пресуде `шесторки` и, наравно, Бошњаци који мисле да је било мало све што је Хаг урадио против Срба и Хрвата. Са таквим базичним разилажењем веома је тешко било шта постићи осим неког куртоазног позивања на помирење“, констатовао је предсједник Српске.

Исто тако, каже Додик, народи у БиХ имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење.

„БиХ, која је формирана Дејтонским споразумом, Бошњаци доживљавају као земљу искључиве припадности. Што се тиче Срба, већина њих би радо видјели независну Републику Српску, укључену у неки државни облик заједно са Србијом, док би Хрвати жељели да дођу до трећег ентитета. Значи, сви у БиХ, односно већина Срба, Хрвата и Бошњака имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење“, појаснио је Додик.

Он је рекао да је народе у БиХ, нажалост, историја натјерала и довела до тога да никада, у било ком историјски важном тренутку за ове просторе, нису били на једној страни, већ су увијек били у сукобу.

„То није зависило ни од самих народа него и од освајача који су долазили и пролазили или од перцепције нас самих“, рекао је Додик и поновио да народи у БиХ, иако тешко могу доћи до помирења, треба да теже миру, стабилности и међусобном уважавању.

Говорећи о посјети предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, Додик је рекао да је то добра прилика за двије државе и два народа да на дневни ред ставе отворена актуелна питања и покушају да дају одговоре на њих.

„Имамо тешку историју међу собом и очигледно је да је тешко направити консензус, али треба радити на томе да живот људи буде што бољи, да нема анимозитета и да Србија, Република Српска, Хрватска и БиХ сарађују на најбољи могући начин“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да очекује да ће доћи до смиривања напетости које су узроковане честим вербалним иступима и да ће Вучић, као човјек који на најбољи могући начин представља Србију у смислу афирмације стабилности и мира, постићи велики успјех током ове посјете.

Додик је рекао да ће ова посјета бити значајна и за БиХ у којој, осим Бошњака, живе и Срби и Хрвати и сасвим сигурно је да се и у БиХ посматра начин на који се развија тај однос Србије и Хрватске.

„СНСД и ја као предсједник те партије имамо добру сарадњу са политичким представницима Хрвата у БиХ, која није уперена против трећег народа, и уколико се тај однос Србије и Хрватске буде одвијао на начин како ми очекујемо то ће значити једну стабилнију ситуацију. Што се тиче БиХ, увјерен сам да се током ове Вучићеве посјете Хрватској неће десити ништа што би било противно њеним интересима“, закључио је Додик.

Архива