Сребреница је мјесто страшног злочина над Бошњацима, али и над Србима

12.02.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да је разлика само у временској динамици када су се ти злочини дешавали, наводећи да је у три године рата убијено око 3.500 Срба и да то нико не може да спори.

„Међутим, стални захтјеви Бошњака па и одређени покушаји да се то оквалификује као геноцид морају да буду одбачени. Ако се догодио геноцид над Бошњацима, догодио се и геноцид и над Србима. Срби су убијани континуирано и смишљено. Убијане су жене, дјеца и старци“, рекао је Додик, говорећи о изјави министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића, који је за „Вечерњи лист“ рекао да „Срби морају проживјети катарзу и признати геноцид над Бошњацима у Сребреници“.

Додик је  подсјетио да су подаци које је својевремено дала Влада Републике Српске у фамозном извјештају о Сребреници, уз зелено свјетло тадашњег предсједника Српске Драгана Чавића, кориштени као основа за процесе који су вођени према појединцима, а не једном народу.

„Бошњаци су пожурили да злочине у Сребреници над Бошњацима окарактеришу као геноцид. То је неприхватљиво и када долази од њих, а поготово од оних из Републике Српске који на тај начин покушавају да оквалификују те догађаје“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је потребно формирати нову међународну комисију, јер је очигледно да она која је била под руководством СДС-а и направила извјештај о Сребреници није утврдила праве податке.

„Само нова верификација ових догађаја може да буде основа за било какву оцјену тога што се дешавало“, рекао је Додик и додао да је индикативно да гарнитура која је на власти на нивоу БиХ не чини ништа да открије ко је наредио и покушао да убије предсједника Србије Алаксандра Вучића када је долазио у Поточаре и Сребреницу и да се о томе намјерно ћути и ништа не рјешава.

Архива