Кошарац: Висок ниво корупције у заједничким институцијама

18.02.2018 Актуелно

 

Кошарац је у изјави за Срну најавио да ће у уторак на сједници Представничког дома парламента БиХ бити расправљано о раду десет институција којима је у ревизорским извјештајима дато мишљење с резервом уз скретање пажње, те упозорио на „парадоксалну чињеницу да су неправилности забиљежене у институцијама које су задужене за провођење и заштиту закона“.

„Hајвеће неправилности у пословању забиљежене су у Министарству безбједности, Дирекцији за координацију полицијских тијела, Сипи, Граничној полицији, Тужилаштву БиХ, Високом судском и тужилачком савјету, Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података , као и Министарству иностраних послова, Министарству одбране и Управи за индиректно опорезивање“, нагласио је Кошарац.

Он је додао да су у девет од десет побројаних институција забиљежене неправилности и незаконитости у процесу јавних набавки.

Према његовим ријечима, посебно је индикативно да у неправилностима предњачи Министарство безбједности у Савјету министара.

„Министар безбједности у СМ Драган Мектић никада није говорио о непостојању интерне ревизије у том министарству, о намјештању тендера, о употреби службених возила без контроле, о ангажовању службеника по уговору о дјелу, односно по страначким и рођачким линијама, а готово сваки дан излази са бомбастичним и неистинитим оптужбама на рачун високих функционера и институција Републике Српске. Очигледно су те оптужбе биле у функцији скретања пажње са незаконитог и неодговорног понашања министра Мектића и људи у том министарству“, нагласио је Кошарац.

Истакао је да постоје поуздане информације да су Мектић и његов кабинет одржавали блиске везе са француском фирмом Џемалто, која годинама кочи процес издавања пасоша грађанима БиХ.

„Ускоро ће у Представничком дому и о том питању бити отворена расправа, што ће бити прилика да изнесемо чињенице којима располажемо. Уколико у марту поново избије криза са штампањем пасоша, Мектић ће бити први у ланцу одговорних, без обзира на чињеницу да тај посао уопште није у надлежности његовог министарства“, упозорио је Кошарац.

Рекао је да ће јавности бити занимљива и расправа о ревизорским извјештајима који се односе на Министарство иностраних послова и Министарство одбране, у којима се на неодговоран начин троше огромна средства грађана Републике Српске и Федерације БиХ.

„Посебна прича је пословање неуставних институција, које су формиране наметнутим законима и одлукама високих представника или директним преносом ентитетских надлежности. Такве институције, попут фамозне Комисије за концесије БиХ, која готово десет година није издала ниједну концесију, а троши милион марака годишње, предњаче у лошем, неодговорном и незаконитом пословању“, истакао је Кошарац.

Он је навео да је вријеме за озбиљну ревизију пословања неуставних институција и за њихово укидање.

„Вријеме је за враћање отетих надлежности, као и за враћање заједничких институција у оквире Дејтонског споразума. То је посао којим ћемо се сигурно бавити након избора у октобру – закључио је Кошарац.оро ће у Представничком дому и о том питању бити отворена расправа, што ће бити прилика да изнесемо чињенице којима располажемо. Уколико у марту поново избије криза са штампањем пасоша, Мектић ће бити први у ланцу одговорних, без обзира на чињеницу да тај посао уопште није у надлежности његовог министарства“, упозорио је Кошарац.

Архива