Косово најважније државно, а Српска најважније национално питање

21.02.2018 Актуелно

 

Он је рекао да је замолио предсједника Србије Александра Вучића да не одваја питање Косова од питања Републике Српске.

Додик је синоћ за ТВ „Прва“ рекао да се до доласка Вучића на власт мислило да је ријешено питање Косова и да је била намјера међународне заједнице да понизи Србију, али захваљујући Вучићу Косово се поново вратило као национално и државно питање Србије број један.

Он је подсјетио да Вучић говори да је за Косово потребан компромис, те да је највећи успјех данашње политике Србије што постоји сада званични став међународне заједнице да се тражи разговор и компромис Приштине и Београда.

„То значи да без Србије нема Косова као независне драве. Ако не каже Србија, онда нема независности. Важно је да је Вучић довео до тога да данас, што се тиче Косова, мора бити компромиса, а компромиса нема без Србије. То је озбиљан напредак у поновном проблематизовању Косова и одлуке о независности“, оцијенио је Додик.

Када је ријеч о декларацији о очувању српског народа, Додик је рекао да није усвојена на Сретење, када је најављено, због предстојећих београдских избора, како се не би патриотске и националне идеје довеле у позицију предизборне кампање и да је то паметна Вучићева одлука.

„Јер постоје у политици и они који све гледају на другачији начин, ако није у њиховом интересу. Зато је била паметна одлука Вучића који рекао да се сачека /са декларацијом/ да прођу избори, па ће се одмах након 5. марта сјести и то завршити. Декларација предвиђа да се прави савјет, фонд, то је феноменална прича“, истакао је Додик.

Он је критковао поједине политичаре из опозиције у Србији, рекавши да за њега нико не ваља ко каже да је Република Српска геноцидна творевина и да је треба укинути као што каже Чеда Јовановић или Саша Јанковић.

Предсједник Српске је навео да је за њега свако на другој страни ко је против Републике Српске и покушава да јој направи терет причама да не ваља и да је реметилачки фактор.

„У Србији имате људе који су рођени да буду против нечега, сад су против Вучића само зато што показује државнички манир у рјешавању озбиљних питања. Вучић стабилизује јавне финансије, а одједном се чује нешто против, политичар се цијени шта је оставио иза себе, а Вучић иза себе оставља озбиљне објекте“, рекао је Додик.

Он је рекао да се радује сваком успјеху Србије, као што је и изградња ауто-пута ка Бугарској, јер је то питање цивилизацијског позиционирања, али да „има разних типова у Србији, који не виде успјех“.

„Све што је у Србији ја доживљавам као наше, нисам босански Србин, Србин сам, славим Ђурђевдан, не желим никог да угрозима, али исто тако имам право да се веселим сваком успјеху Србије и политички и спортски, не видим ту проблем“, рекао је Додик.

Што се тиче ауто-путева према Србији, Додик је рекао да је за Српску кључни ауто-пут до Бијељине и границе са Србијом, те да је захвалан Вучићу који рекао да је спреман да размотри могућност градње од границе Србије до Бијељине.

Када је ријеч о ауто-путу Сарајево-Београд, Додик је рекао да Српска не може да забрани да Бошњаци праве пут преко своје територије, али ни да Бошњаци не могу да забране Српској да прави пут преко њене територије, а приоритет је ауто-пут од Србије преко Вишеграда, Рогатице, Пала, Источног Сарајева, који се везује на коридор „Пет це“.

„Наша је надлежност је изградња ауто-путева. Али то је све далеко. Једино што је реално је да Србија гради пут према Ужицу“, рекао је Додик.

Он је навео да није чуо да је Турска одобрила средства за ауто-пут Сарајево-Београд, али је додао да би се сагласио да се Турцима да концесија да праве тај ауто-пут од Вишеграда.

Када је ријеч о посјети Вучића Хрватској, Додик је навео да је Вучић у Хрватској показао да се не боји да дође и суочи са проблемом, те да је важно што у разговорима о регионалим питањима има у виду и интересе Републике Српске.

Он је рекао да није упознат са тиме да је на састанку Вучића и хрватског предсједика Колинде Грабар Китаровић било ријечи о редефинисању односа у БиХ, али је потпуно сигуран да је Вучић на том састанку, ма која била тема, изнио српске стратешке интересе.

„Хрвати имају проблем јер су мајоризовани у БиХ. Ево ја им дајем сагласност за трећи ентитет, али опет не могу. Проблем је са историјом, јер су се Хрвати ујединили са муслиманима кад су проглашавали независност БиХ, сад плаћају цех те своје мржње према Србији и свему што је српско“, истакао је Додик.

Говорећи о америчким санкцијама против њега, Додик је рекао да оне опстају, јер на мјесту за санкције сједи исти човјек из старе Клинтонове администрације, али да је за њега најважније да због тих санкција Српска нема проблема.

Он је изразио увјерење да ће бити све лакше објаснити када амерички предсједник Доналд Трамп „преузме све конце“ у САД. „Ја сам преферирао Трампа, српска национална заједица у Америци је гласала за њега, зато сам добио санкције, између осталог. Нисам имао проблем док се није појавило моје име на позиву за инагугурацију Трампа“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да он није ни амерички, нити руски човјек, него човјек народа у Српској и да ће бити у политици све док народ гласа за њега.

На питање да ли је са Вучићем разговарао о томе да Српска крене путем независности, Додик је рекао да је Србија озбиљна земља, а Вучић озбиљан државник, те да је званичан став Србије да поштује Дејтон и БиХ састављену од два ентитета и три народа, и да то доминира у њиховим разговорима.

„Вучић јасно каже да поштује Дејтон и територијални интегритет БиХ, али исто тако да нико не може да забрани да штити право Републике Српске по Уставу и да Србија воли Српску“, нагласио је Додик.

Архива