Први Форум дијаспоре: Заједнички рјешавати питања од националног интереса

24.02.2018 Актуелно

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поздрављајући пристутне, најавио је да је са предсједником Србије Александром Вучићем договорио да се већ наредне године Форум дијаспоре одржи и у Србији.

„Желимо да дјелујемо јединствено, да разговарамо о свим нашим проблемима и да вам пошаљемо поруку да нам нисте драги само када носите дарове и помажете своје породице у Српској, већ смо спремни и да прихватимо и уважимо ваше мишљење о свим питањима, да нам пренесете искуства из средине у којој живите и радите“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се Српска покушава извући из вишедеценијске завјетрине у коју су је, како је рекао, гурнули они који су сатанизовали српски народ стварајући готово немогућу ситуацију за дјеловање српске дијаспоре.

„Сваку активност дијаспоре сматрали су као јерес и зато се захваљујем свима, знаним и незнаним, који у тешким тренуцима за српски народ када се распадала бивша Југославија, нису одустали да покажу своје српско поријекло кроз организовање хуманитарних акција које су веома помогле нашем народу“, рекао је Додик.

Тиме су у матици Србији, казао је Додик, поручили да, у условима асимилације и интеграције, нису одустали од националног интереса – вјере, писма, језика и повезаности са Србима у Српској.

„Данас је веома важно да заједно дјелујемо по свим питањима, координисано, не иритирајући никога, и јасно стављајући до знања шта су нам циљеви. Не желимо да их скривамо, нити да их усмјеравамо ни против кога“, истакао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је дијаспора важан ресурс Републике Српске, јер су то људи који могу да допринесу, не само садашњим, него и будућим процесима у Републици Српској.

„Имала сам прилику да преко наших удружења и Српске православне цркве допрем до свих оних који су заинтересовани, а то су многи наши људи, да учествују у креирању односа и да покажу своју везу и блискост са Републиком Српском“, истакла је Цвијановићева, обраћајући се данас у Бањалуци на Првом форуму дијаспоре.

Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске настојала кроз различите активности да дође до наших људи који живе у свијету, гдје су врло активни у различитим сферама.

„Настојали смо да искорачимо на неки начин и да покажемо колико је важно да постоји институционална веза између Републике Српске и свих наших људи, ма гдје они живе“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да су, послије многих изазова и тешких година, данас поносни што Република Српска сигурно корача у будућност и да жели да они буду дио те будућности.

Она је напоменула да су 2013. Српска и Србија потписале Меморандум о сарадњи двије владе ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Републике Србије и Републике Српске.

Цвијановићева се захвалила свима онима који су у међувремену помагали Српској.

„Захваљујем се свима који су нам у рату и послије рата помагали и били нам располагању, а посебно, у новије вријеме, 2014. када су нас задесиле велике поплаве“, истакла је Цвијановић.

Архива