Пронађи адекватне одговорe на питања и изазове пред којима је српски народ

24.02.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да ће се кроз завршне документе Форума покушати дати одговори и на питања организовања Срба и чувања њиховог идентитета у Србији и Српској, као и у иностранству.

„Ово је прилика да упознамо дијаспору и са актуелним политичким питањима код нас и нашим опредјељењем за регионалну и свјетску сарадњу. Ту смо да их упознамо и са економским потенцијалима Српске и инвестицијама које планирано да реализујемо у будућем времену“, рекао је Додик новинарима.

Он је појаснио да то подразумијева и сарадњу са дијаспором у области науке и образовања, јер су многи наши људи, попут Николе Тесле и Милутина Миланковића некада, данас важни чланови академских заједница у земљама из којих долазе.

Додик је навео да је потребно обезбиједити сарадњу јавних високошколских институција Српске и Србије са онима у којима раде наш људи из дијаспоре.

„Такође, Српска православна црква се показује као једна од најважнијих институција која окупља нашу дијаспору. То се показало веома важним и током распада бивше Југославије када су Срби сатанизовани тамо гдје живе“, рекао је Додик.

Он је захвалио представницима дијаспоре који су у протеклом времену хуманитарно помагали овдашњем народу у Српској и Србији у тешким временима.

„Дијаспору видимо као интегрални дио нашег српског народа и желимо да их охрабримо у погледу стварања инстутиција националне српске дијаспоре широм свијета“, поручио је Додик.

Он је додао да је циљ да се традиционално окупљају наши људи из Српске, Србије, региона и читаве дијаспоре.

„Учешће представника организација из 20 земаља свијета говори о великом интересу наших људи из дијаспоре и региона да учествују у овом форуму“, рекао је Додик и навео да ће сљедеће године овакав скуп бити одржан у Србији, а наредне, вјероватно, у иностранству.

Архива