Подршка борби против криминала и корупције

02.02.2018 Актуелно

Цвијановићева је рекла да вјерује у институције Републике Српске и у њене грађане, те да је борба против криминала и корупције сфера у којој је потребна међусобна сарадња.

Према њеним ријечима, да би нека коруптивна радња била санкционисана, потребно је имати доказ и, најчешће, некога ко то може посвједочити.

Говорећи о правосуђу у БиХ, Цвијановићева је истакла да је недопустиво то што су у Уставном суду БиХ и даље три странца и што су формирани блокови за прегласавање, додајући да Устав БиХ не дефинише Суд и Тужилаштво БиХ.

„Ако треба нешто да се реформише, онда се сједне и прича да видимо како нешто треба да улива повјерење. Ако не можете да га укинете, онда треба да га реформишете. Резултат реформе јесте да добијете институцију која ће бити кредибилнија“, рекла је Цвијановићева синоћ за прњаворску Телевизију „К3“.

Она је нагласила да има много судија и тужилаца који су професионални и кредибилни, али да има и оних који нису.

Према њеним ријечима, безбједносна ситуација у Српској је под контролом, али Балкан није лишен безбједносних изазова.

„Прича о паравојним формацијама је исфабрикована с намјером да скрене пажњу на Републику Српску, а одмакне пажњу од приче о параџематима и повратницима са страних ратишта и о томе како је правосуђе процесуирало и на који начин се нагађало са онима који су се вратили. Смијешно су мале казне и то није никаква опомена да се скрене пажња са радикалних идеологија“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да су институције Републике Српске усмјерене на јачање Министарства унутрашњих послова, те да Српска има организовану полицију.

Говорећи о образовању у Српској, Цвијановићева је рекла да се измјенама одређених закона настоји унаприједити ова област.

„Потребан нам је широки дијалог са универзитетском заједницом да видимо шта даље, на који начин се могу радити одређене ствари када је ријеч о преквалификацији и доквалификацији“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да се не посвећује довољно пажње области културе што је неоправдано, али да је то условљено финансијском ситуацијом, иако опредијељеност Владе постоји.

Говорећи о сарадњи Владе Српске са владама у региону, премијер Српске је рекла да је добра комуникација са федералном Владом, као и да има веома добру сарадњу са премијером Србије Аном Брнабић, али да постоји и комуникација са колегама у Загребу.

Она је оцијенила да је механизам координације једина формула за кретање БиХ напријед, без обзира да ли је ријеч о европском путу или неким другим процесима.

„Механизам координације је вјеродостојан, осликава уставне надлежности и показује на који начин треба једни са другима да сарађујемо и одлучујемо“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о Упитнику ЕУ, она је навела да је седмицама рађено на усклађивању одговора и да је преостало верификовање превода.

Цвијановићева је изразила жаљење што је припремање одговора трајало дуго, те констатовала да БиХ не би добила кандидатски статус ни да је прије пола године доставила одговоре на овај упитник.

„Нажалост, овдје увијек има више приче о европском путу, него што има дјеловања. Они који су највише причали да су реформски оријентисани, да су прави европејци, највише су радили на томе да блокирају тај пут“, нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да Република Српска инсистира на европском путу који ће бити одраз њених уставних надлежности.

Архива