ФБиХ посједује огромну количину наоружања

28.02.2018 Актуелно

 

„Предсједништво БиХ је 2015. године промијенило ранију донесену одлуку у вези са програмом „Опреми и обучи“ о уништавању значајне количине наоружања и војне опреме у ФБиХ и новом одлуком изузело од уништења дио наоружања“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да су све подвале које се чине са причама о паравојсци и „страшном наоружавању“ полиције Републике Српске у функцији да се сакрије огромна количина оружја коју посједује ФБиХ.

„Представници Савеза за промјене, ојачавајући босанску линију и издајнички се односећи према Републици Српској, донијели су одлуку да се не уништи оружје из програма „Опреми и обучи“ у ФБиХ“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је одлука о уништавању тог наоружања донесена 2010. године када је члан Предсједништва био Небојша Радмановић, а предсједавајући Харис Силајџић.

Тадашњом одлуком, појаснио је Додик, више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја некадашње Армије БиХ требало је да буде уништено.

„Силајџић је потписао ту одлуку. Касније је тадашњи министар одбране БиХ Селмо Цикотић направио извршно рјешење и дао налог да се све уништи. Уништена је одређена количина пушака, а није уништена ниједна хаубица“, истакао је Додик.

Предсједник Додик је напоменуо да постоје документи у којима се види да је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић пропустио да спријечи доношење одлуке о изузимању од уништења наоружња.

„То је једна неодговорна одлука и о томе треба да причамо. Сада негдје у ФБиХ постоји сто и нешто хаубица које су спремне и могу да буду употријебљене за `не дај боже`“, упозорио је предсједник Републике Српске.

Архива