Додик: Задржати садашњу одредбу Устава БиХ да Српска бира Србина

02.02.2018 Актуелно

Додик је појаснио да је став Српске након одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“ био да Српска бира непосредно једног члана Предсједништва, без националне одреднице.

Он је нагласио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа „и да то треба да се одрази“, те да не оспорава да би и осталим народима требало омогућити да буду бирани.

„Покушаћу да окупим друге политичке партије из Републике Српске и да се вратимо на садашње уставно одређење и не мрдамо са те позиције“, рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Коментаришући боравак чланова Предсједништва БиХ у Бриселу на позив предсједника Европске народне странке Жозефа Дола, с намјером проналажења рјешења у вези са изборним законодавством, Додик је навео да Предсједништво није надлежно за то питање и да је ријеч о одласку без икаквог резултата.

„Судбина Изборног закона се рјешава унутрашњим дијалогом и није могуће очекивати да то буде наметнуто“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ није мјесто у којем се доносе такве одлуке, те да појединци из Европе и Брисела могу да живе у илузији.

Додик каже да ставови српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића не могу обавезати СНСД, као што ни СДП у ФБиХ не могу обавезати ставови бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Он је оцијенио да су чланови Предсједништва БиХ отишли у Брисел да „поднесу извјештај о томе шта су урадили – а нису урадили ништа“.

„То је једна лажна представа из Европе о томе да је Предсједништво БиХ неко мјесто одлуке. Раније су измислили причу о Реформској агенди, коју су промовисали преко Предсједништва, а онда управо заједничке институције не спроводе ту агенду“, каже Додик и истиче да Предсједништво БиХ није никаква институционална снага, без обзира на нечија увјерења у супротно.

Архива