Додик: Ово је вијек српске слободе

15.02.2018 Актуелно

 

„Нема бољег мјеста да окупи Србе од овог гдје је на најбољи могући начин сублимирано оно што јесте историјска тежња српског народа, а то је тежња за слободом“, истакао је Додик обраћајући се на централној прослави Дана државности Србије.

Додик је рекао да Срби, који су сав свој национални живот провели у непрестаној борби за слободу, нису произвели само једног Карађорђа него многе „Карађорђе“ и многе знане и незнане јунаке који су се борили за слободу.

Он је подсјетио да је српски народ, који је данас окупљен око националне идеје и државе Србије, идеје која се зове слобода и национални понос и идентитет, кроз своју историју морао да прође многе заблуде, а једна од њих је била Југославија.

„Срби су стварајући Југославију хтјели да створе слободу и за друге, а не само за себе, да би ти други на крају у распаду бивше Југославије створили своје државе, али и нас вратили Србији“, напоменуо је предсједник Српске.

Додик је истакао да данас српски народ има своје двије државе – Републику Србију и Републику Српску.

„Ми смо поносно окупљени око идеје српског народа и као што је /предсједник Србије Александар/ Вучић рекао – нема хрватских, босанских или неких других Срба, него постоји јединствен српски народ гдје год се налазио и гдје год живио, са својом традицијом, крсном славом, језиком и писмом и са својим говором српским“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да му је част што му је дата прилика да у овом јединственом дану за српски народ – Сретењу и Дану државности Србије пошаље поруке окупљања и јединства, очувања српског идентитета и сјећања на сва српска страдања, која су била огромна.

„Срећан вам празник који је овдје, у тешким условима и послије неколико вијекова борбе за слободу и трпљења, окупио наше претке који су донијели одлуку о слободи и били способни само неколико деценија послије да изњедре најсавременији устав тог времена понуде га народу. То говори о нама, о нашим потенцијалима“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је српски народ дао многе велике људе свјетског формата, те да зато са правом данас може да прославља своје празнике и говори о слободи, јер је предводник те слободе на овим просторима.

„Окупљени под заставама Србије и Републике Српске, нека живи Србија и нека живи Република Српска, нека живи српски народ ма гдје био“, поручио је предсједник Републике Српске.

Обиљежавању Дана државности Србије, између осталих, присуствовали су и премијери Србије и Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, предсједници парламената Србије и Српске Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, потпредсједници парламената, те министри у владама Србије и Српске.

 

Архива