Додик са представницима дијаспоре и политичких партија Срба

24.02.2018 Актуелно

 

Додик је представницима дијаспоре из Француске захвалио за учешће у Првом форуму дијаспоре, те истакао да цијени њихов допринос организовању Срба и чувању српског идентитета у Француској.

Саговорници су изразили жељу за што тјешњом сарадњом, на свим нивоима, између Републике Српске и српске дијаспоре у Француској, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Српске разговарао је са предсједником Савеза Срба у Француској Ромеом Милошевићем, замјеником градоначелника Епоне Ивицом Јовићем, универзитетским професором и геополитичарем Алекси Трудом и оснивачем невладине организације „Солидарност за Косово“ Арном Гујоном.

На састанку Додика са представницима дијаспоре из Шведске и Данске разговарано је о даљем унапређењу сарадње институција Републике Српске и српских удружења из Шведске и Данске.

Додик је упознао саговорнике и са актуелним питањима у Републици Српској, те истакао да Срби доживљавају Републику Српску као одраз своје слободе.

Делегацију дијаспоре из Шведске и Данске чинили су представници Српског Савеза из Шведске Томислав Чолић и Срђан Млађеновић, Милан Вукашин из Епархије британско-скандинавске, представник невладине организације „Биро Републике Српске у Шведској“ и представник српске заједнице из Данске Боро Станковић.

Током сусрета са представницима политичких партија из Македоније и Хрватске, предсједник Српске је истакао да су овакви сусрети веома значајни, јер се може разговарати о статусу српске националне заједнице у расејању, те на једном мјесту артикулисати шта би то био заједнички интерес.

Додик је данас разговарао са Иваном Стоиљковићем из Демократске партије Срба у Македонији, Горданом Јовић-Стојковски из Националног савјета Срба у Македонији, те Срђаном Милаковићем и Бошком Гвером из Демократског савеза Срба Хрватске.

Састанци су одржани у Бањалуци на маргинама Првог форума дијаспоре, који је окупио око 100 учесника из више од 26 земаља.

Архива