Додик: Позиција у Предсједништву није жеља, већ одговорност

21.02.2018 Актуелно

 

„Ми желимо да ствар вратимо на ниво Устава и то није привилегија, то је озбиљан и тежак посао који тамо треба да се уради“, истакао је синоћ за ТВ „Прву“ Додик, који је лидер СНСД-а, и додао да није ријеч о његовој жељи, већ о одговорности према људима и Републици Српској.

Он је најавио да ће увести неке нове односе у Предсједништво БиХ и тражити да се они поштују, као и да се залаже за демилитаризацију БиХ.

Наводећи да предстоји много ствари које се требају ријешити на нивоу БиХ, Додик је оцијенио да до тога неће доћи ни за његовог мандата. „БиХ је нерјешиво чвориште, неуспјешна и немогућа земља“, поновио је Додик.

Предсједник Додик је рекао да Српска неће дозволити да се у Бањалуци одржи вјежба Оружаних снага БиХ и НАТО-а, као и да не постоји ниједан озбиљан разлог да постоји војска БиХ, осим који је наметнут, да буде експозитура НАТО-а.

Он је нагласио да није проблем одржавање вјежбе са НАТО-ом, већ могућност кориштења у тој вјежби осиромашеног уранијума.

„Учинићемо све да се та вјежба не одржи у Бањалуци, а да ли ће се одржати у Федерацији БиХ, то је друго питање“, рекао је Додик и подсјетио да је у парламенту Српске усвојена одлука о војној неутралности.

Додик је нагласио да је опозиција из Републике Српске, која чини власт на нивоу БиХ, учествовала на припремним састаницима на којој се разговарало о одржавању те вјежбе, те да су тражили да се дају гаранције да се неће користити осиромашени уранијум.

Он је истакао да опозиција води издајничку мисију на нивоу БиХ, да нема одговорност према Републици Српској и да јача централистичку улогу БиХ.

Говорећи о набавци 2.500 пушака за потребе полиције у Републици Српској, Додик је појаснио да је то учињено зато што је полиција 20 година била на јако ниском степену опремљености, те да је за ту куповину затражила и добила сагласност одређених нивоа власти у БиХ.

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да не правда злочин који се тамо догодио над Бошњацима, али да се тамо није догодио геноцид, као и да је недавно предложио да се формира нова међународна комисија са неспорним ауторититима из те области и да се направи нови извјештај о Сребреници иза кога ће он стати, а не иза овога који је напакован Србима.

Додик је поновио да Република Српска има све елементе државности – територију, власт, народ и да је као таква гаранција слободе српског народа.

Архива