Додик: Поручујем Изетбеговићу да не може угрозити Српску

02.02.2018 Актуелно

Додик је рекао да Изетбеговић пријети ратом, а њега оптужује да угрожава безбједност. 

„Шта Изетбеговић може да уради? Како да нападне Републику Српску? Шта да, рецимо, дођемо у ту екстремну ситуацију? Како би он то урадио? Са којом војском?“, упитао је Додик. 

Он је навео да у Оружаним снагама БиХ има Бошњака, али да није сигуран да би сви били дио Изетбеговићеве политичке одлуке. 

Додик је истакао да Српска има своју полицију која је спремна да је брани, те додао да није непознато да Република Српска јача полицију, али из жеље да се бори против тероризма. 

„/Министар иностраних послова БиХ Игор/ Црнадак каже да је Република Српска манифестовала силу 9. јануара. Замислите глупости?! Наравно да онда није далеко од тога да Изетбеговић каже да Додик или Српска угрожава безбједност“, изјавио је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске. 

Предсједник Српске каже да Изетбеговић напада Србију и Србе, јер је у силазној политичкој линији и напад на Србе му изгледа као добра варијанта да би вратио пољуљано повјерење. 

Додик је истакао да је Изетбеговић „уљуљкан Србима издајницима“ из заједничких институција БиХ, те да вјерује онима који измишљају приче о паравојним организацијама у Српској. 

„У исто вријеме под његовом ингеренцијом се у Федерацији БиХ /ФБиХ/ налазе егзактне јединице које се паравојно организују. Знамо да је Изетбеговић покровитељ тога, да се многа ловачка друштва у ФБиХ припремају за брзу трансформацију за не дај Боже“, рекао је предсједник Српске. 

Додик сматра да је прича о наводној упитној безбједности смишљена с намјером да буде елиминисан прије избора, односно да се не би кандидовао и био изабран. 

Предсједник Српске је истакао да нико није против побољшања односа између Срба и Бошњака, али да ти односи морају бити базирани на одређеним стандардима и неупитним чињеницама. 

„Република Српска је неупитна. Никакав разговор са Бошњацима или било ким не може да се деси уколико је захтјев умањење снаге Српске. Само можемо разговарати о јачању снаге Републике Српске“, поручио је Додик. 

Он је нагласио да је за Српску прихватљива БиХ онаква каква је написана у Дејтонском споразуму, односно да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не онаква каквом је види Изетбеговић и дио међународне заједнице. 

„Наша политика је политика ревизије свих наметнутих одлука високог представника да би се довели у позицију да три народа и два ентитета разговарају у БиХ. Свако друго наметање, очекивања, посебно његове будалаштине у вези са пријетњом ратом су доказ човјека који нема никакво рјешење“, истакао је Додик. 

Он је поновио да се о правима Српске не дискутује, да она нису за трговину и да се о томе не може отворити ниједна дискусија ни панел у свијету у којем би Република Српска учествовала и дала легитимитет. 

Коментаришући састанак са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да Српска има снажно повјерење у Вучића. 

„Постоји проблем учешћа Изетбеговића на састанку у Истанбулу, јер није могао да учествује у име Предсједништва и БиХ. Ако је био у име бошњачких политичара, то је у реду“, нагласио је Додик. 

Он је нагласио да је Изетбеговић највећа кочница када је ријеч о питању границе између БиХ и Србије, док су и српски и хрватски члан Предсједништва за рјешавање тог питања. 

„Ми из Републике Српске смо рекли своје, али постоји њихова неразумна, необјективна опструкција која је увијек присутна када се нешто тиче Срба“, истакао је Додик. 

Он је навео да је са Вучићем разговарао и о ставу Изетбеговића да брзи пут према Београду иде преко Тузле, те нагласио да Српска не може спријечити да се у ФБиХ гради куда Изетбеговић жели, али да Српска има своје приоритете. 

„Оно што ће се градити кроз Српску свакако ће бити пут од Вишеграда до Пала и наш приоритет је та дионица у оквиру пројекта спајања са Београдом“, рекао је предсједник Српске. 

Додик је нагласио да Српска има свој став, али да се то питање искомпликовало јер Изетбеговић и његови сарадници сматрају да оно што они мисле јесте мишљење у име БиХ.

Архива