Додик: Неприхватљива војна вјежба уз кориштење осиромашеног уранијума

20.02.2018 Актуелно

 

Додик је у писму упућеном члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу навео да је упознат да је на састанку у Министарству одбране БиХ, којем су присуствовали Иванићеви сарадници и изасланици, разговарано о извођењу ове војне вјежбе НАТО-а на полигону Мањача, у мају 2019. године.

„Шокиран сам информацијом да се у планираном извођењу војних вјежби треба користити авион А-10, који има кључно наоружање топ 30 милиметара ‘Вулкан’ са муницијом са осиромашеним уранијумом, чије су негативне посљедице по живот и здравље људи несагледиве“, наводи се у писму.

Додик је подсјетио да свака доза зрачења, па и минимална има канцерогено дјеловање на здравље људи и да се одражава на репродуктивно здравље људи и животиња, те да подручја која је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом имају много обољелих од канцера, леукемије и других тешких болести.

„Вама је јасно да о било чему у вези овога нисмо званично обавијештени. Стога очекујем и тражим од Вас да се прекину даљи разговори о овом питању и спријечи одржавање ове вјежбе“, навео је предсједник Српске у писму упућеном српском члану Предсједништва БиХ.

Архива