Додик и Вучић положили вијенце на спомeник вожду Карађорђу у Орашцу

15.02.2018 Актуелно
 
Обиљежавању и одавању почасти су, осим великог броја грађана, присуствовали премијери Србије и Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, као и предсједник Скупштине Србије и Српске Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, потпредсједник Скупштине Српске Ненад Стевандић, као и министри у Влади Србије, Војске Србије, те предсједник Српског народног вијећа из Хрватске Милорад Пуповац. 
 
Претходно је Његова светост патријарх српски Иринеј служио помен са владиком шумадијским Јованом и свештенством у знак сјећања на све устанике који су положили своје животе за вјеру и отачаство. 
 
Српски патријарх је истакао да је служен помен за све устанике од доба вожда Карађорђа и наовамо, да им Господ дарује царство вјечно, јер су положили своје животе за вјеру, отачаство и свој народ. 
 
Ово је први пут да је предсједник Србије отишао у Орашац, мјесто подизања Првог српског устанка, мјесто са кога потиче модерна српска државност и борба за слободу и тражење мјеста српског народа и Србије у породици европских држава и народа. 
 
У Србији се данас и сутра низом манифестација обиљежава Дан државности. 
 
Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав модерне српске државе – Сретењски устав. 
 
СПЦ данас слави црквени празник Сретење за који се у српском народу везује низ обичаја. 

Архива