Додик: Дејтонска БиХ може, али неуставна не може

03.02.2018 Актуелно

„Нисам против БиХ. То није тачно. Ја сам за уставну БиХ, у којој ће постојати договор три народа и два ентитета, и у коју се неће мијешати странци и која ће се без страног мешетарења брже кретати ка ЕУ. Ја сам за мирну и стабилну БиХ, без уплитања са стране“, рекао је Додик и нагласио да је све остало што му се спочитава погрешно и нетачно.

Он каже да је за успјешну, а не за неуспјешну БиХ и наводи да у овој земљи треба створити стабилан систем у којем се нико неће мијешати у туђу одговорност и надлежности.

„Добре односе треба да градимо на стабилности, миру, разговору и договору“, рекао је Додик синоћ за сарајевску Фејс телевизију и наваео да администрација у БиХ, која је огромна, мора бити смањена и у ефикасној функцији јавног интереса, а не политичких фрустрација.

Он је напоменуо да прихвата само политички оквир БиХ који гарантује независност и слободу српског народа, без икаквог угњетавања или неких других притисака или политичких условљавања усмјерених против Републике Српске.

„БиХ је пропала земља уколико нема договора и политичког консензуса, то је немогућа земља у коју се уплићу странци. Таква БиХ је за Републику Српску немогућа земља“, категоричан је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да се за лош политички имиџ и бројне политичке кризе у БиХ не осјећа ни кривим, нити одговорним јер је, како је навео, безброј пута покушао да утиче на постизање консензуса међу кључним политичким факторима у БиХ, укључујући многе претходне политичке процесе и иницијативе, међу којима је најактуелније спровођење Реформске агенде.

„Република Српска је прије неколико мјесеци једина у БиХ била испунила услове из Реформске агенде, а за то је заслужан СНСД, странка на чијем сам челу. Ми нисмо власт на нивоу БиХ, већ опозиција, али имамо одговорност и добро знамо када треба подржати и заштити интересе Републике Српске“, подсјећа Додик.

Одговарајући на многобројна и директна питања уредника Фејс телевизије Сенада Хаџифејзовића, Додик је рекао да нема ништа лоше у томе што је већ око 15 година на власти, или као предсједник Владе, или као предсједник Републике Српске.

Он је поновио да ће СНСД за предстојеће опште изборе у БиХ имати кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Прдсједништва БиХ, као и да од бирача очекује далеко већу подршку него што су је СНСД и његови кандидати имали раније.

„Можда ћу бити предсједавајући, видјећемо, али о томе ће одлучивати органи СНСД-а. Моја странка већ сада има између 38 и 42 одсто подршке гласача“, рекао је Додик, уз потврду да ће се сигурно кандидовати на неку од појединачних функција, јер је то сасвим природно за предсједника политичке партије.

Према Додиковим ријечима, хипотетички гледано, ако буде члан Предсједништва залагаће се за Устав БиХ и земљу у којој странци немају утицај, нити могу да намећу рјешења.

„Странци никада ништа добро нису донијели народима и грађанима у БиХ, па чак ни Бошњацима. О томе је говорио и академик Мухамед Филиповић“, рекао је Додик.

Он није искључио могућност да након мандата у Предсједништву БиХ у будућем периоду поново буде предсједник Републике Српске.

Додик је напоменуо да неће да са „пријатељима“ из међународне заједнице моделира Изборни закон БиХ, јер БиХ, а посебно Републици Српској не требају никакви „трећепозивци“ из међународне заједнице који желе да кроје законе у БиХ.

Према његовим ријечима, уставна БиХ је добродошла, и то као земља без политичког насиља и утицаја странаца, без подметања, ни изнутра, нити са стране, као што је у посљедње вријеме било покушаја и инсинуација о наводним паравојним формацијама.

„Нисам упрљан и нема потребе да се перем, наравно у политичком смислу“, наглашава Додик.

Архива