Додик: Декларација о опстанку српског народа након београдских избора

16.02.2018 Актуелно

 

Додик је напоменуо да Вучић не жели да се доношење једног тако важног документа поклопи са завршним данима кампање у Београду, па да се сви „острве на ту декларацију“.

„Мислим да је у праву – да је финализујемо након београдских избора и да је завршимо. Он не жели да неко каже – ви то радите из предизборних разлога“, рекао је Додик за РТС.

Коментаришући јучерашњи протест Бошњака пред Амбасадом Србије у Сарајеву, на коју су били залијепљени плакати са мртвачком главом, Додик је рекао да они декларацију нису ни прочитали и да је из Сарајева послата жестока порука.

„Јуче сте имали ситуацију да је на Амбасади Србије у Сарајеву неко истакао мртвачку главу и позивао на уништење и ликвидацију Срба и не можете, наравно, остати имуни. Лијепо је рећи да треба да се нађу кривци, али то је нама далеко жешћа порука. То је нама само ојачало сазнање да је БиХ неуспјешна и пропала земља“, рекао је Додик.

Говорећи о Вучићевој посјети Хрватској, Додик је рекао да сматра да је веома
важно да предсједник Србије без оклијевања долази тамо гдје треба да ријеши питања не само од интереса за Србију као државу, него и за Србе који тамо живе.

„Без обзира на изазове и пријетње, веома је важно да томе није поклекао, што би рекао наш народ, и да је та посјета учињена на достојанствен начин“, навео је Додик и додао да је Србија показала одлучност за градњу регионалне стабилности и мира, у чему предњачи.

Додик је нагласио да је за Републику Српску, која гледа Србију као матицу, важно да Србија шаље јасне поруке у региону, о миру и подршци српској националној заједници, што до скоро није било.

„Ми у БиХ смо у некој ранијој фази били препуштени одлукама које је сам /Слободан/ Милошевић у име нас доносио, касније смо били притиснути међународном заједницом и покушајем да се Србија дистанцира од тих регионалних питања“, подсјетио је Додик.

Он је поновио да је веома јасно да је период сарадње између Српске и Србије најбољи до сада и у сагласности око важних регионалних питања и у реализацији заједничких пројеката, те навео пројекте вртића у Требињу, Брчком, као и заједничке пројекте у Дрвару и Гламочу у Федерацији БиХ гдје живе Срби.

Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ у октобру, Додик је потврдио да ће се кандидовати за члана Предсједништва БиХ.

„Покушавају да осоколе међународну заједницу да би наводно нешто забранила, што значи да сам је већ побиједио тамо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је БиХ веома сложена, али да су је још сложенијом учинили странци који су је направили немогућом земљом.

Додик каже да њему није проблем да оде у Сарајево, али да не би трпио провокације. Ја нисам човјек који трпи провокације и можемо да имамо сједницу путем линка, зашто би то био проблем“, рекао је предсједник Српске.

Архива