Додик: Центар за обуку у Залужанима је експозитура народа Српске

18.02.2018 Актуелно

„Грађани Републике Српске биће безбједни и с тим разлогом се опрема ова зграда и полиција“, рекао је предсједник Додик, додавши да су Српској „отели војску, али се неће дозволити да јој буде отета и полиција иако су и то покушали“.

Он је поручио грађанима Републике Српске да власт чини све да буду безбједни и да је то и уставна обавеза. „Наша уставна обавеза је да имамо једнинице од повјерења, а Специјална јединица полиције, посебна једница полиције и полиција у цјелини има највећу подршку народа“, нагласио је Додик.

Након обиласка радова на реконструкцији и изградњи нових полигона Центра за обуку Специјалне јединице полиције у бившој касарни Залужани код Бањалуке, Додик је нагласио да у овој касарни нема ни руских ни америчких ракета и да у њу неће слијетати ни „боинзи ни руски авиони“.

„Специјала је до сада била била специјала, односно Специјална једница полиције која је формиран у складу са Уставом и законом Републике Српске, а до сада је била смјештена у неусловим просторима и ми сада само радимо на томе да побољшамо услове смјештаја и рада те једнице“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да се Српска промовисала као дио анитерористичке коалиције и у том смислу она појачава свој аниттерористички капацитет.

„Не видим зашто би било коме сметало то што појачавамо наш антитерористички капацитет. Према Уставу и Дејтонском споразуму Српска има надлежност у области безбједности и не чини ништа нелегално и противуставно, нити у овоме има било шта против закона“, нагласио је Додик.

Додик је нагласио да Српска не жели и неће се одрећи своје полиције, чији капацитети ће се и надаље развијати и која ће се и даље опремати у складу са регионалним и европским стандардима и законском процедуром.

„Нећемо престати са набавком опреме, оружја, наоружања за специјалце у складу са стандардима каје имају најбоље западне земље. Имамо влатити програм обуке и понекад у наше програме долазе структуре са којима сарађујемо“, рекао је Додик.

Он је навео да су у тој сарадњи добродошли и Американци, као и Европљани, Руси, Кинези и сви који то желе.

Коментаришући да су се појавиле разне спекулације и приче у вези са набавком наоружања припадника специјалне једнице, Додик је нагласио да је приликом набавке пушака проведена сва потребна процедура, да је испоштован ниво БиХ, гдје је Српска од надлежних министарстава добила све неопходне сагласности, али да се сада нашао министар безбједности у Савјету министара /Драган Мектић/ и прича нешто сасвим друго.

Додик је подсјетио и на наводе у вези са организацијом „Србска част“, наводећи да је рођак министра безбједности БиХ из Обавјештајно-безбједносне агенције у Бањалуци писао информацију на бази инструкција које је једна новинарка послала за потребе неког портала и то је представљено као службенуи забиљешка.

„Ријеч је о опасној намјери Срба који раде у заједничким институцијама БиХ да Српској припишу неуставне и незаконите дјелатности, што ни у ком случају није тачно“, оцијенио је Додик.

Архива