Додик: Bјерујем у велику побједу СНСД-а на изборима у октобру

13.02.2018 Актуелно
 
„Многи у СНСД-у мисле да је то готово извјесно. Ја, наравно, нећу моћи да одбијем ставове органа моје партије и вјерујем да се ствар креће ка томе“, нагласио је Додик. 
 
Додик је подсјетио да му већ други мандат предсједника Српске истиче у октобру и да се, према Уставу, не може поново кандидовати на ту функцију. 
 
„Уобичајено је да се предсједник политичке партије, поготово овако моћне као што је СНСД, увијек кандидује за једну од тих појединачних функција, да би повукао саму страначку инфраструктуру и у том смислу ће се свакако и разматрати моја кандидатура на страначким органима, али то је далеко још“, рекао је Додик за ФТВ. 
 
Додик каже да вјерује у велику побједу СНСД-а на изборима у октобру. 
 
На питање шта ће прво урадити ако буде изабран за члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да ће се залагати за поштивање Устава и Дејтонског споразума и да ће прво поставити на дневни ред све теме у вези са функционисањем Устава БиХ. 
 
„Не бих дозволио било какву злоупотребу Предсједништва у смислу самог Савјета министара, који је према Уставу дефинисан као помоћни орган Предсједништва. У тој ситуацији поставио бих Савјет министара у функцију помоћног органа, јер то пише у Уставу“, нагласио је Додик. 
 
Према његовим ријечима, уставно понашање свих у БиХ је кључно за ову земљу. 
 
„Члан Предсједништва није човјек који може да направи реформе, без обзира ко он био, реформе морају да направе политички субјекти из три народа и грађана у БиХ и да то буде консензус, а Предсједништво има јасне, Уставом предвиђене надлежности и изван тога и изнад тога не треба да иде“, навео је Додик. 
 
Додик је рекао да ће, ако буде изабран за члана Предсједништва, његово сједиште бити Источно Сарајево-Бањалука. 
 
На питање ко ће бити кандидат за предсједника Српске, Додик је рекао да је то још далеко, да структура СНСД-а креће тек у мају, када ће бити објављен кандидат. 
 
Додик је рекао да Република Српска не може прећи преко насиља који је учинио високи представник намећући одређена рјешења, од Суда и Тужилаштва, до противуставне фискалне преорганизације, Сипе, обавјештајне службе, која је измакла законитој контроли. 
 
Он је навео да није против тога да се на нивоу БиХ договори постојање Суда и Тужилаштва, али да сигурно не може бити овакав какав је сада. 
 
„Ја сам за БиХ која је Дејтоном предвиђена и уставом написана, милиметар иза тога мора да постоји договор“, истакао је Додик. 
 
На питање да ли ће након избора радити на промјени Устава Републике Српске, Додик је рекао да већ дуго времена и Савјет Европе захтијева промјене одређених одредби Устава, међу којима је и она о смртној казни, која се не проводи. 
 
Додик је подсјетио да је Народна скупштина усвојила нови приједлог Устава Српске који је у Вијећу народа оспорио Бошњачки клуб и стоји у пат позицији. 
 
„Размиљамо о начинима на који би то могли да урадимо, један од начина је да направимо општи консензус српских политичких партија у Српској, да покушамо разговарати са Бошњацима и политичким представницима Хрвата и да пошаљемо то на неки облик обавезујућег референдума, гдје би народ гласао о Уставу, а Народна скупштина то прогласила“, навео је Додик. 
 
Он је рекао да референдум о сецесији тренутно није на дневном реду ниједног органа, ни Владе нити Скупштине, али да та тема постоји у политичкој дебати. „Све зависи од тога како ћемо на нивоу БиХ успјети да ријешимо питања везана за наметнута рјешења високог представника“, додао је Додик. 
 
Додик је рекао да нема никаквих могућности да у БиХ дође до сукоба. „Ми желимо све најбоље Бошњацима и Хрватима и било какво позивање на рат је анахроно и више је из неке резигнираности, него из могућности“, рекао је Додик. 
 
Он сматра да би формирање трећег ентитета помогло БиХ да се стабилизује, да се Хрвати осјећају сигурније.

Архива