Цвијановићева: Буџет Српске стабилан

02.02.2018 Актуелно

„У Програму економских реформи имамо пројектовано опадање нивоа дуга Српске, који не би требало да буде никакво оптерећење. Било би боље да је дуг мањи, али нас не блокира, и успијевамо да санирамо све и измирујемо обавезе“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да, када се говори о дугу, онда се мисли и на све оно што ће бити реализовано.

„Да бисте могли да улажете и инвестирате, онда се морате задуживати. Данас сам имала питање везано за акцизе у контесту да ће та средства служити за крпљење буџетских рупа, што је апсолутно нетачно. То су намјенска средства која ће служити за изградњу ауто-путева и путева“, истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да је Закон о акцизама био потребан како би се могла „повући“ средства намијењена за реализацију великих инфраструктурних пројеката.

Цвијановић је нагласила да се при одређивању цијене електричне енергије у Српској води рачуна о социјалном фактору.

„Када би требало реално да креирамо цијену, онда би она била неупоредиво виша од садашње. Нисмо повећали школарину за наше факултете, као што је случај у региону. То је наш однос према студентима, образовању нације и људима који школују своју дјецу“, рекла је Цвијановићева синоћ за Телевизију „К-3“.

Она је додала да Српска није презадужена, него да је средње задужена.

На питање да ли ће „Електропривреда Републике Српске“ бити приватизована, Цвијановићева је рекла да то није у плану, али да ово предузеће треба реорганизовати и модернизовати.

„Приватизација није опредјељење, али јесте да се, све оно што је потенцијална инвестиција, стави на располагање могућем инвеститору. То значи – изградња термоелектрана, хидроелектрана, соларних и вјетроелектрана, и свега што може бити нови потенцијал и нова инвестиција“, навела је Цвијановићева.

Премијер Српске истакла је да је интересовање Владе реални сектор, у којем би требало повисити плате, јер је неопходно да квалитетна радна снага буде задржана.

Архива