Буџет за пољопривреду се повећава на 71 милион КМ

20.02.2018 Актуелно
 
Предсједник Додик навео је да ће аграрни буџет у овој години бити 71 милион КМ, те да ће, осим ових средстава одобрених за подстицаје, у пољопривреду бити уложено додатних 131 милион КМ кроз разне пројекте.
 
Додик је рекао да је на данашњем састанку са представницима пољопривредних удружења у Републици Српској постигнут договор о расподјели средстава путем Правилника о подстицајима, који ће на снагу ступити у наредних десетак дана.
 
„Презадовољан сам чињеницом да нико није изразио неслагање или незадовољство расподјелом средстава и да можемо са поносом рећи да смо ове године то брзо завршили и уз сагласност свих постигли важан компромис о веома битном сегменту као што је пољопривреда“, истакао је Додик.
 
Предсједник Српске је навео да овај састанак не представља крај разговора са пољопривредницима, јер још има проблема у неким секторима.
 
„Глобални посао који желимо да урадимо у овој години је утврђивање политике ревитализације села. Наша намјера је да са стручњацима и онима који живе на селу и представљају село у наредним мјесецима или у овој години осмислимо посебну подршку у вези са ревитализацијом села“, нагласио је Додик.
 
Он је додао да су то дијелом улагања у рурални развој, али да није ријеч о подстицајима, него и социо-културним сегментима које село треба да има, од инфраструктуре, амбуланти и других ствари које треба да буду у функцији производње.
 
„У ситуацији смо да је све мање радника у пољопривреди, да их је све теже наћи, а са друге стране имамо концентрацију становништва у градовима за које нема могућности запошљавања. За то треба наћи рјешење“, поручио је Додик.
 
Одговарајући на питање докле се дошло у отклањању проблема при извозу воћа у Русију, Додик је рекао да нико неће користити разне незгоде да мијења надлежности, јер Република Српска има своје надлежности за пољопривреду, што Савјет министара не може да мијења.
 
Он је додао да је надлежност БиХ била да спријечи увоз неквалитетне робе, али да се у БиХ увози роба која угрожава здраве произвођаче, за што одговорност сноси ниво БиХ.
 
„Да је БиХ спријечила нелегални увоз воћа ради извоза у Русију, не би имали овај проблем. Питање је да ли то неко намјерно ради да би остварио трансфер надлежности“, казао је Додик.
 
Премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да је на данашњем састанку са пољопривредницима постигнут договор.
 
„У оквиру тога усагласили смо расподјелу подстицаја по категоријама и по произвођачима. Мислим да смо постигли пуни консензус, јер ово је добар правилник који треба промовисати у наредном периоду“, рекла је Цвијановићева.
 
Она је поновила да ће укупна улагања у пољопривреду, уз овај буџет и све друго што се реализује у овој области премашити 200 милиона КМ.
 
„Моје задовољство је утолико веће што знамо да смо и прошле године успјели кроз разговоре да интервенишемо након суше, да смо добили похвале што смо успјели да редовно извршавамо обавезе, а што је много година био проблем, али од прошлог љета до сада нема никаквих пробема“, нагласила је Цвијановићева.
 
Она је додала да је Влада Српске преузела обавезу да на исти начин и са истом динамиком извршава обавезе и у будућем периоду.
 
„Рекли смо произвођачима да ће, уколико дође до усвајања закона о акцизама, доћи ће и до повећања аграрног буџета кроз додатних десет милиона КМ, што смо и остварили“, рекла је Цвијановићева и захвалила предсједнику Републике што је био укључен у све преговоре са пољопривредницима.
 
Састанку са представницима пољопривредних произвођача присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић.
 

Архива