Aграрни буџет у Српској бити повећан са 60 на 70 милиона КМ

02.02.2018 Актуелно
„Рекли смо да ће, када буде усвојен Закон о акцизама и неке друге ствари у вези са Реформском агендом и аранжманом са Међународним монетарним фондом, наши пољопривредници добити проширење аграрног буџета са 60 на 70 милиона КМ и сада се стварају претпоставке за тако нешто“, рекла је Цвијановићева и додала да су измирене обавезе према пољопривредницима. 
 
Она је навела да је ово могло бити урађено прије годину дана, да су неке обавезе биле спроведене онда када је то било планирано. 
 
„Да није постојала блокада на нивоу БиХ, а било је блокирано 750 милиона КМ које су ускраћене Републици Српској, могли смо реализовати мјеру материнског додатка за све незапослене породиље, од 405 КМ на мјесечном нивоу, почетком прошле, а не ове године“, истакла је Цвијановићева синоћ за Телевизију „К-3“ . 
 
Она је нагласила да је сваке године повећавана пензија у Републици Српској, али да је то морало бити реализовано постепено – прво од три одсто, а затим два одсто, јер су средства са нивоа БиХ била ускраћена. 
 
„Упркос блокадама, све обавезе смо извршили јер смо радили предано. Знали смо да ће неко са нивоа БиХ спријечити да средства дођу до Српске, јер је то политички став људи који су опозиција у Републици Српској, а власт на нивоу БиХ. Сва њихова политика састојала се у томе да што више оштете Српску, јер су размишљали да неће бити пара за плате, пензије, пољопривредне произвођаче, за социјалне потребе. То је био начин да се обрачунавају са властима у Српској“, каже Цвијановићева. 
 
Она је додала да је то било „политички глупо“ од оних који врше власт на нивоу БиХ, као и то што нису хтјели да имају координацију са људима на власти у Републици Српској. 
 
„Ако треба да радимо нешто што је добро за грађане и Републику Српску, онда немам проблем да причам са било ким. Били смо спремни на њихов сценарио и блокаду средстава, а корисно нам је било то што смо имали, у континуитету, повећање прихода“, рекла је Цвијановићева. 
 
Премијер Републике Српске навела је да су уведене и нове мјере у Српској, а задржана и постојећа права упркос блокадама. 
 
„Имамо повећање борачког додатка од 8,8 одсто, увели смо мјесечни додатак за незапослене породиље од 405 КМ, повећали смо пензије за три одсто, а у априлу ће бити повећање за још два одсто, што ће у укупном збиру бити близу 18 одсто, повећане су основице и за личне инвалиднине, од два одсто“, истакла је Цвијановићева. 
 
Она је нагласила да је у прошлој години забиљежен рекордан број запослених у Републици Српској, а ријеч је о више од 263.000 лица у која нису урачунати запослени из Српске у институцијама БиХ. 
 
„Ово није довољно и треба ићи даље, а све показује да смо много јачи финансијски и економски него што смо били. Стабилнији смо, уређенији и организованији и превазишли смо кризу“, каже Цвијановићева и истиче да се за борачке категорије годишње издваја 250 милиона КМ. 
 
Она је рекла да Република Српска потражује 1,2 милијарде КМ од Федерације БиХ /ФБиХ/ за исплаћене пензије лицима која су ово право остварила у ФБиХ, а живе у Српској. 
 
Цвијановићева је нагласила да су Влада и Народна скупштина, као и остале институције у Српској, стабилне и да функционишу без кризе и проблема. 
 
„Јесте ово изборна година и она носи реторику која ремети нормално поступање, али у томе не видим посебан проблем. У суштини је овдје свака година изборна са аспекта политичке размјене супротстављених партија, али не мислим да ће то бити нека посебна сметња“, рекла је Цвијановићева. 
 
Она је истакла да Република Српска није подијељена, те навела да постоје политички блокови који имају различите платформе и циљеве, али то не значи да су грађани подијељени. 
 
„То што су позиција и опозиција у нескладу није ништа посебно“, каже Цвијановићева. 
 
Она је оцијенила да оно што ради коалиција која чини власт у Српској има неупоредиво већу подршку грађана, те истакла да је необично да они који нису успјели побиједити на изборима прибјегавају неким другим средствима. 
 
„Најважније нам је да имамо стабилну парламентарну већину, која није упитна. Оно што нас чека у наредном периоду биће урађено, а све активности када је ријеч о Народној скупштини биће завршене до јула“, нагласила је Цвијановићева.

Архива