Засједао Сенат Републике Српске

08.01.2018 Актуелно

На радној сједници којој је претходио свечани дио, Сенат Републике Српске подржао је унутрашњу политику институција Републике Српске усмјерену ка конструктивном односу према домаћим и међународним институцијама.

Сенатори су констатовали да би требало додатно унаприједити економску ситуацију коју, у највећој мјери, оптерећују међународни фактори.

Потпредсједник Сената Републике Српске Рајко Кузмановић истакао је данас у Бањалуци да је унутрашња политика институција Српске и огромног дијела странака из овог ентитета конструктивна и усмјерена ка економском развоју Републике.Кузмановић је рекао да је, с друге стране, проблем у свјетској политици која снажно притишће Српску и диригује како ће се она развијати.

„Та политика не може бити сигурна, јер оно што је данас, већ сутра није. То ствара одређене проблеме. Метафорично, та политика има мало сунчаних периода, а пуно је магле, вјетра… Ми подржавамо политику институција Српске“, рекао је Кузмановић новинарима, након сједнице Сената која је одржана у оквиру обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Он је напоменуо да је у економији Српске много тога урађено у посљедњим годинама, што даје наду да се иде напријед.

Кузмановић, који је и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, рекао је да је побољшан општи амбијент привређивања, да је порастао домаћи бруто домаћи производ, као и извоз, да се инвестиције настављају.

Он је додао да Српска успјешно гради школе, здравствене установе, путеве и другу инфраструктуру.

„Треба формирати неколико радних група унутар Сената које ће дати конкретне приједлоге институцијама Српске за све ове области“, рекао је Кузмановић.

Cjeдницом Сената у Палати Републике предсједавао је предсједник тог савјета Милорад Додик, који је и предсједник Српске, а присуствовали су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић и бројни чланови овог савјетодавног тијела.

На сједници су заклетву положили чланови Сената – професори Чедомир Црногорац и Станко Станић, оба из Бањалуке, те историчар Славенко Терзић из Београда.

Према Уставу Републике Српске, Сенат је савјетодавно тијело највиших уставних институција Српске и разматра питања од посебног значаја за политички, национални, економски и културни развој Републике Српске дајући мишљење највишим уставним институцијама о питањима из њихове надлежности.

Архива