Владајућа коалиција никоме неће дозволити да се коцка са Српском

26.01.2018 Актуелно

Цвијановићева је синоћ упозорила да је то коцкање и играње са Републиком Српском и њеним институцијама, као и стварање лажне слике која треба да изазове неку реакцију међународне заједнице и „печати Српску на лош начин“.

Она је изразила увјерење да грађани знају која је важност Републике Српске и да ни они не могу поднијети да се неко игра са улогом Републике Српске, што опозиција у Српској упорно ради.

„Они су своје позиције у Сарајеву користили за обрачун са Републиком Српском, са њеним институцијама и са њеним грађанима. Мислим да се то не прашта, не постоји могућност да се то опрости“, истакла је премијер Српске.

Она је додала да је опозиција у Српској све снаге усмјерила на то како склонити Милорада Додика, како склонити СНСД, на који начин развластити Владу, зауставити рад парламента Српске, а све то је рађено из њихових удобних фотеља у Сарајеву које су им поклоњене.

„Сарајевске фотеље они нису добили на основу изборних резултата, они нису побједничка странка, већ избор федералног бошњачког коалиционог партнера и то нема никакве везе са гласачким тијелом у Српској“, истакла је Цвијановићева.

Она је за РТРС рекла да грађани сигурно знају да пет лидера неких партија са звиждаљкама није никаква политичка понуда, јер њима треба неко ко рјешава проблеме, ко прича са социјалним партнерима, са људима и неко ко признаје проблеме и гледа како их ријешити.

Коментаришући чињеницу да од прославе Дана Републике не престају спинови о положају Републике Српске, наводним црним листама, смањењу надлежности Српске, паравојним формацијама и о призивању санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Цвијановићева је рекла да су то веома лоше поруке, као и да је ријеч о стварима које су исфабриковане, у домену апсолутне лажи и које су постале политичко оружје у рукама политичких неистомишљеника који су изгубили из вида колику штету наносе Републици Српској тиме што само желе да се обрачунају са неком политичком гарнитуром.

„Увијек је овдје циљ Милорад Додик и мислим да је то нашим грађанима јасно. Политичари из Савеза за промјене апсолутно су свјесни своје политичке немоћи и својих малих и минималних шанси за опстанак на политичкој сцени на предстојећим изборима и због тога су се одлучили да призивају међународну заједницу да им помогне тамо гдје им грађани очито нису помагали ових 12 година, а неће сигурно ни ове 2018. године на изборима“, истакла је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, порука политичара из Савеза за промјене је јасна – „склоните Додика, умањите СНСД, спустите његов политички капацитет, а онда ћемо ми то некако урадити“.

„Мало им је било да заустављају финансијска средства за Републику Српску, да се обрачунавају са грађанима и институцијма Српске, да игноришу најважније позиције у Српској, да су се договарали са политичким Сарајевом, а не Бањалуком. Мало им је што су сједили по појединим амбасадама и договарали на који начин да сруше Милорада Додика, како да умање капацитет Владе и на који начин да се обрачунавају са њом, да нас све криминализују, да нас водају по Тужилаштву по Сарајеву и сада је им је потребна и прича о паравојним формацијама и слично“, истакла је премијер Српске.

Она је оцијенила да је призивање међународне заједнице знак политичке немоћи и неодговорности, а позивање странаца да санкционишу неког лидера којег не могу да побиједе је престрашно.

„Мање је важно колико је то политички јадно наспрам онога колику политичку штету наносе Републици Српској фабрикујући разне приче и измишљајући приче о паравојним формацијама, призивајући међународну пажњу, уклапајући Републику Српску у једну општу глобалну хистерију која овдје треба да се доводи у контекст наводног руског утицаја, борбе између запада и Русије“, навела је Цвијановићева, додавши да ће грађани сигурно то санкционисати на предстојећим изборима.

Она је истакла да је прича о паравојним формацијама још једна фабрикована лаж која треба да привуче пажњу и коју су спремно преузели и неки страни медији, којима је у интересу да прикажу да је Република Српска мјесто које треба проблематизовати.

„Они су тотално скренули пажњу са ствари које су реално безбједносна пријетња у овој земљи а то су радикалне идеологије, које су идентификоване од разних врло озбиљних страних обавјештајних служби, људи који су одлазили на страна ратишта, значи повратници, који су се нагађали са домаћим правосуђем и добијали смијешно минималне казне. И то су ствари које више нису тема, али је тема оно што је лаж – да постоје паравојне формације“, констатовала је Цвијановићева.

Она је поновила да паравојне формације у Српској не постоје, те да Српска има
своју редовну полицију, што се и видјело 9. јануара, а која ће се још више модернизовати и јачати.

„Веома сам поносна на оно што смо показали 9. јануара и сваке године бићемо све поноснији, али чула сам изјаву српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића који каже да му је дефиле био смијешан. Мислим да су то ствари које се не могу праштати. То је однос који је апсолутно одметнут од институција Републике Српске“, истакла је Цвијановићева.

Након неистина о паравојним формација, каже она, представници опозиције су отишли корак даље и почели да причају како се праве неке листе за одстрел.

„У свакој изборној кампањи опозиција је тврдила да је власт прислушкује, да ће бити хапшени у кампањи, да је овдје режим и диктатура. Да је овдје режим, они ништа од тих својих глупости не би могли да раде. Видите да они свашта могу да раде и свашта могу да кажу. Они су прислушкивали нас, наше мобилне и фиксне телефоне на нашим радним мјестима и у нашим кућама. То је апсолутна замјена теза“, рекла је Цвијановићева.

Наводећи да све то не умањују капацитет институција Републике Српске да раде, Цвијановићева је рекла да су институције функционалне, упркос свим настојањима опозиције да изазову блокаде звиждаљкама, неким наводним опсадама и заузимањем скупштинских столова.

Она је поручила да то неће ни на који начин умањити потенцијал институција Републике Српске, иако то понекад представља опасну причу са којом се треба ухватити у коштац.

„Блокаде постоје на нивоу БиХ и ФБиХ. Заједничке институције нико не блокира, оне су стално у блокади. У Српској сви покушавају да нас блокирају, а ми нисмо блокирани“, закључила је Цвијановићева.

Архива