Отварање Конфуцијевог института доказ успјешне сарадње Српске и Кине

21.01.2018 Актуелно

Додик је истакао да је ово важан дан за Републику Српску и Универзитет у Бањалуци. „Отварање Конфуцијевог института доказ је пријатељства и успјешне сарадње Републике Српске и Кине“, рекао је Додик. 

Он је напоменуо да се неколико година радило на реализацији пројекта формирања Института да би била побољшана сарадња Српске и Кине. 

„Кина овдје придаје велики значај и вјерујем да ће Институт бити довољан за спровођење различитих програма. На Универзитету у Источном Сарајеву постоји катедра за кинески језик што је значајно, јер са овом земљом треба сарађивати“, рекао је новинарима Додик. 

Према његовим ријчима, свијет више не зависи од једног политичког, економског и војног центра, него се врши дисперзија моћи. 

„Кина је незаобилазан центар моћи у свијету, те присутна на овим просторима посредством иницијативе 16 плус. Радујем се што ће у овом мјесецу бити промовисано неколико основних школа у Српској, гдје ће бити експериментално изучаван кинески језик“, додао је Додик. 

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, која је присуствовала отварању, оцијенила је да је данас завршена реализација значајног и великог пројекта, што јесте формирање Конфуцијевог института. 

„Желим да се захвалим унивезитетима који су ово реализовали. Институције Српске желе да јачају и унапређују сарадњу са Кином на економском, образовном и културном плану, уз добро разумијевање у политичком смислу за које мислим да имамо“, рекла је Цвијановићева. 

Она је навела да Српска цијени што су кинеске компаније и институције занитересоване за сарадњу. 

„Посебно смо задовољни чињеницом да су заинтерсовани за неколико стратешких пројеката у Српској када је ријеч о саобраћајној инфраструктури и енергетици. Сада улазимо у велики пројекат унапређења сарадње у образовању“, рекла је Цвијановићева, те додала да у Српској постоји велики интерес за изучавање кинеског језика. 

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо изразила је задовољство што је отворен Конфуцијев институт у Бањалуци и захвалила за успјешну сарадњу руководству Републике Српске. 

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да се Република Српска и овај универзитет придружују заједници од 525 основаних Конфуцијевих института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената. 

Он је оцијенио да ће Конфуцијев институт допринијети размјени Кине и Српске у областима образовања, науке, културе и економије. 

Гајанин је рекао да у наредном периоду слиједи низ активности у вези са радом Института, те да је реализацију његовог отварања подржао највиши политички врх Кине. 

„Приоритет у раду Кунфуцијевог института биће изучавање кинеског језика и културе, а исто тако и изучавање српског језика и културе студената – полазника из Кине. Посредством Института, односно Амбасаде Кине у БиХ успостављају се тијесне везе Кине и Српске“, навео је Гајанин. 

Представник замјеника градоначелника Тјенђина Чао Ђенмин рекао је да се отварањем Института ствара још јача платформа за сарадњу тог града и Бањалуке. 

„Драго ми је да су на отварању били предсједник и премијер Српске, са којима имамо веома пријатељски и добар однос и надам се да ће наше пријатељство и сарадња наставити и убудуће“, додао је Ђенмин. 

Отварању су присуствовали делегација кинеског града Тјенђина, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те званице из политичког, друштвеног и јавног живота. 

На Конфуцијевом институту студенти ће моћи да бесплатно похађају курсеве кинеског језика, а најбољим полазницима биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за усавршавање. 

Осим тога, постоји могућност сарадње са кинеским факултетима и размјена студената, те учешће у заједничким пројектима, радовима, објављивање радова у престижним кинеским часописима.

Архива