Отворена прва учионица за учење кинеског језика у Српској

26.01.2018 Актуелно

Цвијановићева и Чен откриле су и плочу испред учионице на којој пише „Учионица за учење кинеског језика отворена уз помоћ Амбасаде Кине у БиХ“.

Цвијановићева је изразила задовољство што је у прилици да присуствује почетку веома значајног пројекта који ће се развијати и истакла да ће ово бити велики корак ка зближавању народа Републике Српске и Кине.

„Осим свих наших активности које имамо на релацији институција Републике Српске и Кине у вези са инвестирањем у различите области – у здравство, саобраћајну инфраструктуру, енергетику, прилично смо зашли и у сферу културе и образовања“, рекла је Цвијановићева и додала да без таквих односа, разумијевања и интеракције у области културе и образовања нема изградње правих односа са разумијевањем.

Она је захвалила амбасадору Кине за напор који улаже од како је дошла и што може да се мјери врло конкретним ефектима и резултатима.

„Ми желимо да имамо сарадњу са људима који на овај начин приступају и хоће да заједно са нама реализују конкретне и врло озбиљне пројекте“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је, као неко ко разумије шта све образовање значи за будућност, задовољна због чињенице да постоји огроман интерес дјеце за похађање часова кинеског језика.

Према њеним ријечима, то је велика одскочна даска за будућност и да се полако стварају кадрови, запошљавају они који већ завршавају студије кинеског језика, као и да се добијају професори из Кине, будући да је све то претпоставка за будуће и снажније економске односе и боље разумијевање.

„Млад човјек данас не трпи баријеру непознавања језика оних који су данас најпозванији на међународној економској сцени да воде политику или креирају одређене пројекте. Дубоко вјерујем да је ово пројекат будућности и да ће ово бити велика шанса за наше младе људе“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је сигурна да ће ово постати тренд јер да би се одговорило изазовима у будућности морају се уклонити језичке и културолошке баријере.

„Ако хоћете напредак на економском плану морате да се ослободите баласта незнања и ово је велика шанса за младе генерације и оне који ће сутра одлучивати и бити активни у друштвеном животу“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, будући да млади воле изазове, и ово представља изазов јер се излази из устаљене шеме учења страних језика присутних на овом простору.

Она је нагласила да је ово нова перспектива и да вјерује да ће бити већег интереса.

„Наша обавеза је да логистички, заједно са нашим партнерима из Кине, обезбиједимо услове за то“, рекла је Цвијановићева и додала да ће свакој школи у којој буде присутно интересовање бити омогућени овакви програми.

Чен је изразила задовољство што данас присуствује отварању прве учионице за похађање кинеског језика у Републици Српској.

„Радује ме што међу дјецом влада велико интересовање за учење кинеског језика и упознавање о кинеској култури“, рекла је Чен и захвалила Влади Републике Српске, општини Источно Ново Сарајево и Основној школи за напоре које су учинили, а посебно Универзитету у Источном Сарајеву за велики допринос у промовисању кинеског језика у Српској.

Према њеним ријечима, Амбасада Кине ће пружати помоћ у реализацији овог пројекта у ОШ „Свети Сава“ да би из Кине што прије дошли професори кинеског језика.

Она је нагласила да ће кинеска Амбасада учинити све да што више промовише културу Републике Српске и БиХ у Кини.

Директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда нагласила је да јој је велика част да уз обиљежавање свечане академије поводом Савиндана организују и отварање прве учионице за похађање кинеског језика у Републици Српској.

Мрда је истакла да је школа добила вриједну донацију од 13.000 КМ и опремили кабинет најсавременијом опремом.

„Интересовање ученика је велико и у првом анкетном кругу су се пријавила 142 ђака, али свакодневно се повећава број ученика који желе да се укључе у овај програм“, навела је Мрда.

Она сматра да ће учење кинеског језика бити квалитетно и организовано у више од двије групе него што је планирано.

Мрда је очекује да ће настава почети веома брзо, након што Министарство просвјете и културе и Републички педагошшки завод заједно са Амбасадом Кине договоре техничке детаље у вези са лектором и предавачима из Кине.

Према њеним ријечима, у овај пројекат биће укључена и Катедра за кинески језик Филозофског факултета на Палама Универзитета у Источном Сарајеву.

Архива